Voks populi
MTímea
2019. szeptember 16. hétfő, 12:49
Ki érti ezt? Most, hogy a szokásos cirkusz nélkül lehetne szavazni külföldön, már nem olyan vonzó a szavazás lehetősége.

Ezúttal nem lehet azt mondani, hogy a kormány vagy az Állandó Választási Hatóság (AEP) nem tett meg mindent, hogy megkönnyítse a külföldön élő románok számára a szavazást. Hiába népszerűsítették a levélvoksolás lehetőségét és hosszabbították meg a regisztráció idejét az államelnök-választásra, az érdeklődés messze elmaradt a vártnál. A vasárnapi határidő lejártáig mindössze 38 944 személy kérte, hogy szavazókörzetben válasszon, és 41 003 személy döntött a levélszavazás mellett.

Ha néhány számot még mellé rendelünk, akkor mindjárt világossá válik, miért mondhatjuk azt, hogy kevés a regisztráltak aránya. Egy júliusi hivatalos közlés értelmében összesen 5,6 millió román állampolgár él és dolgozik külföldön. Nyilván nem mindannyian szavazóképesek, de ebből összesen 375 ezer személy élt a szavazati jogával idén májusban. Sokan azért nem szavaztak, mert nem jutottak be a szavazókörzetbe, így joggal volt várható, hogy nőni fog azoknak a száma, akik a biztos regisztráció mellett döntenek.

A regisztráció lényege éppen az lenne, hogy az állampolgárok bekerüljenek a külföldi választási jegyzékbe, az érdeklődés függvényében pedig az illetékesek biztosítani tudják az új körzetek kialakítását, illetve a zökkenőmentes szavazást az egyes külképviseleteken. Mivel a választási törvény módosítása után a választás vasárnapját megelőző pénteken és szombaton is lehet majd voksolni, meglehet, hogy a regisztrációt emiatt nem tartották szükségesnek a szavazópolgárok, illetve attól is sokan tarthattak, hogy a regisztrációkor közölt adatokat az AEP más hatóságoknak, például az országos adóhatóságnak (ANAF) is kiszolgáltatják.

Az AEP többször is közölte a külföldön élő román állampolgárok regisztráció alapján összeállított állandó választási listáját csak az idei elnökválasztáskor használják fel, és nem szolgáltatják ki más állami intézményeknek.

comments powered by Disqus
Bár ünnepelni talán még korai lenne, az ítélet ugyanis még nem jogerős, és mindez Romániában történik.
Hol szálljanak meg az idesereglő turisták, ha nincs elég férőhely?
A parlament rábólintott a módosításra, így most jöhetnek a már megszokott, hónapokig tartó viták.
Igazán furcsa, hogy egy olyan ország államelnöke pózol kultúremberként, amely országban az olvasást nagyjából száműzték a közéletből. Van viszont állandó politikai hisztéria.
sőt, vissza kellene térnie oda, ahonnan elindult. Bukarestbe. Cristian Tudor Popescu írása.
De van egy rossz hírünk is: nem tudni, mennyire tojnak majd az illetékesek a szigorú törvényre.
Knónikus nemtörődömségben szenved szinte minden mioritikus vízió.
Emberiesség elleni bűncselekményekkel gyanúsítják. Ismét.
A fiatal építészeknek sikerült maguk mellé állítani pár tehetősebb vállalkozót, és az önkormányzattal is megegyeztek.
A hórukkpolitika és a villámreform legalább olyan veszélyes lehet, mint a balkáni halogatás.
A rácsok mögül ujjal mutogat a bukott kormányfőre EU-s pénzekkel kapcsolatos csalással vádolva őt.
Három napja keresik a rendőrök, a csendőrök és a hegyimentők.
A kincses város egyelőre utolérhetetlen Romániában a tömegközlekedés fejlesztésében.