Semmi extra, csak Iohannis és Dăncilă cicaharca épp néhány ezer hazai fiatal sorsát veszélyezteti

Kiakadtak az egészségügyis diákok a rezidensvizsga csúsztatása miatt, és hát érthető, hogy ki vannak akadva.
Hirdetés

Az orvostanhallgatók, a patikustanoncok és a fogorvosjelöltek föderációja (ideírom a rövidítéseket, mert vicces: FASMR, FASFR és FSMDR) is ki van akadva, amiért november 17-éről december 8-ára halasztották az idei rezidensvizsgákat.

A lépésre Sorina Pintea egészségügyi miniszter pénteki bejelentése szerint azért van szükség, mert az egészségügyi szektor versenyvizsgáit hagyományosan az általa vezetett tárca és az oktatási minisztérium közösen szervezi meg, utóbbinak azonban a Viorica Dăncilă miniszterelnök és Klaus Iohannis államfő közötti csörte nyomán még mindig nincs vezetője.

Ráadásul jövő héten szavaz a parlament a PNL által benyújtott bizalmatlansági indítványról, így könnyen lehet, hogy a jelenlegi kormány megy a levesbe, az említett diákszövetségek pedig attól tartanak, hogy a december 8-i dátum sem biztos. Éppen ezért most egy olyan dokumentumot követelnek, még a jövő heti bizalmatlansági indítványos cirkusz előtt, ami valamiképpen szavatolja, hogy nem lesz több halasztás, és amit gyakorlatilag mindenki aláír az országból, aki tud tollat fogni, és volt, van vagy elképzelhető, hogy lesz politikai funkciója – kis túlzással.

Mint ismeretes, Iohannis pénteken már vagy negyedszer vagy ötödször (én már nem számolom) utasította el Dăncilă javaslatait az ideiglenes miniszteri posztok betöltésére. Iohannis azzal mentegetőzik, hogy a kormánykoalíció felbomlása után a miniszterelnöknek a parlament elé kellett volna járulnia bizalmi szavazásra, amit Dăncilă egy lezser nonsalansszal elmulasztott. Közben az alkotmánybíróság szerint Iohannis is visszaél a hatalmával, hiszen automatikusan ki kellett volna neveznie az ideiglenes miniszteri jelölteket a szeptember eleji koalíciórobbanás után.

Hirdetés

A valóság tkp. az, hogy a PSD-s miniszterelnök és az újrázni akaró PNL-s Iohannis ellenfelek a novemberi elnökválasztáson, meg hát amúgy is utálják egymást, mint a kukoricagölödint. Ebből a helyzetből próbál politikai hasznot kovácsolni a bizalmatlansági indítvánnyal Ludovic Orban PNL-elnök, aki hát maga is egy matyó hímzés. Közben a rezidensvizsgára váró csaknem 5700 orvos-, gyógyszerész- és fogorvosjelölt, meg kábé az egész ország le van ejtve.

Ez van, srácok… ¯_(ツ)_/¯

Hirdetés