Van, aki arra gerjed, ha a partnere van fölül, de Dan Tanasă még mindig arra, ha a román felirat

Újabb székelyföldi magyar felirat szúrta a szemét.
Hirdetés

Továbbra is vidáman burjánzik az állami szervek által is támogatott magyarellenesség Romániában: ismét csak a szélsőséges magyargyűlölő „civil”, Dan Tanasă indította be a folyamatot, amelyet a román bíróság lelkesen tovább vitt.

Ezúttal Sepsiszentgyörgy a célpont, ott is a Kovászna megyei önkormányzat által működtetett Székely Nemzeti Múzeum alegységeként működő Gyárfás Jenő Képtár, amelynek szokás szerint a magyar felirata rúgta be a magyargyűlölő vérromán terminátor üzemmódot Tanásában. Akinek ezúttal sem volt jobb dolga – naná, hiszen ezért is jól megfizethetik illetékes helyről –, így feljelentést tett.

Az épület bejáratánál háromnyelvű tábla hirdeti, milyen intézmény működik ott, ezen minden úgy szerepel, hogy Tanasă nyálazva, egyre gyorsuló lélegzettel és csillogó szemmel olvasgathatja, elvégre legfelül szerepel a román felirat, ahogy ő szereti, és csak alatta a magyar. Legalul még angol felirat is van.

Nem is ezzel van baja, hanem az épület homlokzatán látható domborművel, amelyen a Galeriile de artă Gyárfás Jenő Képtár felirat olvasható.

Mint láthatjuk, itt is elől van a román felirat, de szegény  Tanasát a jelek szerint csakis az hozza izgalomba, ha a román felirat felül van, alatta pedig a magyar.

Ezért aztán feljelentést is tett szervezete, a Méltósággal Európában Polgári Egyesület nevében a megyei önkormányzat elnöke és a múzeum igazgatója ellen, és hogy, hogy nem, a bukaresti törvényszék neki adott igazat. Vagyis a bukaresti bírák is úgy gondolják: egy kétnyelvű feliratban akkor nem látszik kellőképpen a román fölény, ha a román megnevezés elől szerepel, annak a magyar felirat fölött kell lennie, ha a fene fenét eszik, akkor is.

Hirdetés

Tamás Sándor, a megyei önkormányzat elnöke a Háromszéknek elmondta: amint megkapják az indoklást, természetesen azonnal fellebbeznek az ítélet ellen.

Szerinte nyilvánvaló, hogy nem az igazság szolgáltatása a cél, hanem a székelyek megrekcumozása.

Hát persze, hogy.

Hirdetés