Úristen, mi lesz ebből? A bukaresti védelmi tárca hadat üzent az amerikaiaknak!!!

Már olajozzák a kalasnyikovokat.
Hirdetés

Váratlan bejelentést tett Gabriel Leș román védelmi miniszter: a bukaresti védelmi tárca fölveszi a harcot az amerikaiakkal.

Na nem az Egyesült Államok haderejével, hanem az egyik amerikai fegyvergyártó gigásszal, a General Dynamics-szel, amellyel néhány évvel ezelőtt állapodott meg korszerű, Piranha V típusú páncélozott csapatszállító harcjárművek (PSZH) megvásárlásáról.

Leș most közölte, hogy a General Dynamics tulajdonában levő svájci MOWAG által gyártott harcjárművek késlekedése miatt jókora, 8,5 millió eurós kötbér megfizetésére köteleznék a gyártót.

Az első harcjárműveket ugyanis már idén februárban le kellett volna szállítani – ehhez képest még hírük hamvuk sincs. Így aztán a román vitézek ott állnak páncélozatlanul és szállítatlanul.

Vagy használhatják a régi, egyre elavultabb PSZH-kat.

A védelmi miniszter közölte: a tárca fegyverzetbeszerzési osztálya már dolgozik a papírmunkán, és hamarosan elkészülnek, így megküldik az amerikai cégnek a 8,5 millió eurós kötbérről szóló számlát.

„Már közel nyolc hónap eltelt, mivel már február eleje óta meg kellett volna kapnunk az első 36 járművet” – csapott az asztalra verbálisan a miniszter.

Hirdetés

De ez még nem minden. A minisztérium ugyanis arra a következtetésre jutott, hogy a harcjárművek eleve nem is felelnek meg a tenderfüzetben rögzített minimális elvárásoknak.

A miniszter elmondta: egyes részegységek nem mentek át a román illetékesek által végzett teszteken, így nem vették át a harcjárműveket.

Most elképzeltük, ahogy néhány tágas washingtoni iroda mélyén az illetékesek homloka ráncba szalad, és aggodalmasan pislognak a hír láttán, hogy a nagyszerű  tengeren túli stratégiai szövetséges ilyen karakánul kiállva képes móresre tanítani egy amerikai céget.

A következményekbe bele sem merünk gondolni.

De kinek is húzogatja a bajszát Leș?
A General Dynamics amerikai védelmi ipari cég, 2019-ben ez számít az ötödik legnagyobb forgalmú védelmi ipari cégnek az Egyesült Államokban, a világon pedig a hatodik legnagyobbnak. A cég 2004-ben vásárolta meg a svájci MOWAG-ot. A román kormány még 2017-ben állapodott meg a General Dynamics European Land Systems-szel (ehhez tartozik a MOWAG), ennek nyomán a román haderő, illetve védelmi ipar korszerűsítését szolgáló beszerzés Bukarestben gyártott Piranha V páncélozott csapatszállító harcjárművekkel történhet. A gazdasági minisztérium közlése szerint a román szárazföldi erők első körben 227 db Piranha V-öt kaphatnak – ezen mennyiségből az első 30 példány még Svájcban készülne el, a további gépeket viszont már a Bukaresti Gépgyár gyártaná le. 
 
 

Hirdetés