Az ellenzéknek nem volt kedve szombaton kormányt váltani, így Dăncilă kormánya nyert még egy kis időt

A bizalmatlansági indítvány támogatói megúszták a hétvégi voksolást és megmutatták a PSD-nek, hogy elvesztette a hatalmát a parlamentben. Mi meg hiába készítettük be a popcornt.
Hirdetés

Lássuk be, egyszerre szánalmas és vicces az a balkáni típusú politikai bohózat, ami szerdán délután lezajlott a parlamentben. Délelőtt még a PSD úgy akarta megtrollkodni az ellenzéket, hogy a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról szóló szavazást szombat délelőtt 11 órára tűzik ki, délutánra azonban a terv a feje tetejére állt.

Gyakorlatilag mindenki ideges lett a szocdemek által javasolt menetrend miatt, mert

NEHOGY MÁR SZOMBATON be kelljen jönni dolgozni és kormányt buktatni – gondolta az ellenzék,

annyira azért mégsem sürgős a dolog, nincs olyan kulcsfontosságú döntés, amiért munkaszüneti napon honatyásat játszanának.

A rosszcsont PSD terve végül úgy hiúsult meg, hogy az ellenzék (194 ellenszavazattal, 181 támogató vokssal szemben) levetette a szerdai napirendről a saját bizalmatlansági indítványának a felolvasását, így azt is sikerült megúszni, hogy a tisztelt képviselők és szenátorok szombaton szavazzanak.

Az eredmény pedig azt mutatja, a PSD gyakorlatilag elvesztette a hatalmát a parlamentben.

Jelenleg úgy néz ki a forgatókönyv, hogy azt a bizonyos dokumentumot holnap olvassál fel,

a kormány sorsáról szóló szavazásra pedig jövő csütörtökig (október 10-ig) kell várni.

Az alkotmány szerint a bizalmatlansági indítványt az iktatásától számított öt napon belül fel kell olvasni a kétkamarás román parlament együttes ülésén, majd három nap eltelte után szintén az együttes ülésen rendeznek vitát és szavazást a kormány sorsáról.
Hirdetés

Az indítványhoz – mint ismeretes – a kormány megbuktatásához szükséges 233 honatyához képest 237 képviselő és szenátor támogató aláírását gyűjtötte össze az ellenzék, de Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerdán azt mondta, szerinte még így sem 100 százalékos, hogy összejön a kormánybuktatás, ami – lássuk be – papíron öt emberen múlik.

Szóval hiába készítettük be a popcornt a hétvégére, a nagy bulira még legalább egy hetet kell várni.  

Hirdetés