Oké, azt tudjuk, ki a legesélyesebb elnökjelölt. De ki lesz a második helyezett?

Merthogy elvileg lesz egy második forduló is.
Hirdetés

 

Ahogy közeledik az államfőválasztás november 10.i első fordulója, úgy jelennek meg egymás után a hiteles és kevésbé hiteles közvélemény-kutatások arról, ki a favorit, és kivel mérkőzhet meg a második fordulóban.

Abban azért nincs vita, hogy a hivatalban levő, és újabb ötéves cotroceni-i lébecolásra pályázó Klaus Iohannis államfő akkor is megnyeri az első fordulót, ha semmi egyebet nem tesz, csupán néha

kiáll a nyilvánosság elé, és a kormányt pocskondiázza olyan élénkséggel, mint egy energiaforrás nélkül maradt ipari robot, olyan monoton hangszínnel, mint a néhai Stephen Hawking beszédgenerátora.

Hoppá, most jövünk rá, hogy rendszerint pontosan ezt csinálja.

Na de.

Az érdekes az, hogy ki lesz a második helyezett. Ha ugyanis Iohannis az első fordulóban nem szerzi meg a leadott szavazatok több mint felét, akkor az első két helyezett két hét múlva ismét összecsap.

Az IMAS közvélemény-kutató most ismertetett, az Europa FM megrendelésére készült felmérésében a 45,3 százalékkal élen álló Iohannist nagy meglepetésre Mircea Diaconu színész, volt nemzeti liberális párti politikus követi, akit a kormányból nemrég kilépett Liberálisok és Demokraták Szövetsége és a Pro Románia támogat. Ő jelen állás szerint 16,6 százalékon áll.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS) közös jelöltje, Dan Barna csupán a harmadik 14,2 százalékkal, a szociáldemokrata (PSD) miniszterelnök, Viorica Dăncilă pedig csupán a negyedik 12,4 százalékkal.

Hirdetés

Őt Theodor Paleologu, a Népi Mozgalom Párt (PMP) jelöltje követi 7,7 százalékkal, és az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor is jó 3,8 százalékra.

Az erőviszonyokat a fogadóirodák odds-ai is tükrözik: Iohannis győzelme esetén az egyik iroda csupán 1,30 százalékos nyereményt fizetne, míg Viorica Dăncilă és Dan Barna győzelme esetén egyaránt hatszoros pénz ütné a szerencsés fogadó markát.

Mircea Diaconu szorzója már 25-szörös, Kelemen Hunoré pedig 250-szeres.

A felmérés során rákérdeztek a pártpreferenciákra is. Itt a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 27,7 százalékkal az első, a PSD pedig jócskán lemaradva, 19,5 százalékkal a második. Az USR 17,9 százalékkal felfért a dobogó harmadik helyére, míg a negyedik a Pro Románia 9,1 százalékkal. Az ALDE 6,2 százalékon áll, a PLUS 5,2-n, és az RMDSZ is jócskán a parlamenti küszöb fölött van a maga 5,3 százalékával.

A PMP most éppen nagyon nem jutna be, 3,3 százalékon áll, de nyugodjon meg mindenki: az adatokat látva előbb-utóbb huszáros magyarellenes kampányba kezdenek, ami a választásokra szépen a küszöb fölé húzza majd őket.

A felmérés amúgy szeptember 9. és 28. között készült 1010 személy megkérdezésével, a hibahatár 3 százalékos.

Hirdetés