A végén még megmarad a pénzünk: Romániában már az adóellenőrökből is hiány van

Szív, szakadj meg!
Hirdetés

Azt tudjuk, hogy Romániában sok mindenből hiány van – autópályákból, politikai kultúrából, elemi jóérzésből stb. –, de arra azért nem gondoltunk volna, hogy adóellenőrökből is hiány alakulhat ki.

Márpedig jelen állás szerint pontosan ez a helyzet.

Mirela Călugăreanu, az Országos Pénzügyi Igazgatóság (ANAF) vezetője kétségbeesetten kongatta meg a vészharangot, hogy nem lesz, aki az adónkat beszedje, mivel az elkövetkező egy évben az alkalmazottak jelentős része nyugdíjba vonul.

Mint elmondta, az adóhatóság alkalmazottainak 33 százaléka 51 év fölötti, vagyis előbb-utóbb sokan kérik majd a nyugdíjazásukat.

Csak a következő egy évben 2500-an vonulnak nyugdíjba – ami ahhoz képest, hogy az adóhivatalnak összesen 23 500 alkalmazottja van, hatalmas szám.

Azért körvonalazódhat valamilyen megoldás: az adóhivatal igazgatója szerint a gazdaságtudományi egyetem hallgatói közül sokan érdeklődnek az adóellenőri karrier iránt.

Hirdetés

A terv most az, hogy vizsga nélkül vegyék fel a frissen végzett fiatalokat, elsősorban a tanulmányi átlaguk és az adóhatóságnál folytatott munkához szükséges tantárgyakból kapott osztályzataik alapján.

Aztán majd menet közben kiképzik őket.

Már most előre látjuk, hogy néhány éven belül öröm és boldogság lesz adóalanynak lenni Romániában, amikor az egyetemi padsorokból frissen kikerült, csillogó szemű fináncfiókák nekimennek majd a hosszú évek becsületes adócsalásában megőszült, rafkós vállalkozóknak és politikusoknak, meg vállalkozó-politikusoknak.

 

Hirdetés