Tíz év börtönt is kaphat a férfi, aki nem szólt partnereinek, hogy HIV-fertőzött

Az aradi férfi legalább két nőt fertőzött meg a veszélyes vírussal.
Hirdetés

Háromtól tíz évig terjedő börtönbüntetésre számíthat az az aradi HIV-fertőzött férfi, aki nem szólt betegségéről partnereinek, és több nőt is megfertőzött.

A 30 éves férfi születésétől kezdve HIV-pozitív (AIDS-es édesanyjától kapta el a vírust), természetesen tudott is róla, partnereit mégsem figyelmeztette.

Az ügyben előbb tavaly egy 17 éves lány, a delikvens egyik volt partnere fordult a rendőrséghez, akiről kiderült, elkapta a fertőzést. Ezt követően a felelőtlen (bár ez a szó itt kevés) férfi volt felesége is elvégeztette a HIV-tesztet, kiderült: ő is megfertőződött, így most ő is beperelte volt férjét.

Az ügyben a rendőrség vizsgálódik, egyelőre nem tudni, hány partnere volt a férfinak, akiket potenciálisan megfertőzhetett.

A főleg nemi úton terjedő HIV-vírus az immunrendszer fő sejtjeit (T-limfociták, makrofágok, dendritikus sejtek) támadja meg, ám hosszú évekig tünetmentes marad. Egy idő után azonban az említett immunsejtek száma annyira megcsappan, hogy gyakorlatilag megszűnik a sejtes immunválasz, ami azt jelenti, hogy a leghétköznapibb betegségek is képesek végezni a beteggel – mint egy egyszerű nátha, amelyet az egészséges immunrendszer gond nélkül leküzd. Ebben a stádiumban lép fel tehát az úgynevezett szerzett immunhiányos szindróma (AIDS).

Hirdetés