Román katona maradványaira bukkant Úzvölgye közelében, állítja egy hobbitörténész

Fémdetektorral vizsgálódott a környéken: csontokat, sisakot, lőszer elemeket és egyéb tárgyakat talált.
Hirdetés

Úgy tűnik, a katonatemető körül kialakult botrány felkeltette a fémdetektoros hobbitörténészek érdeklődését is a Székelyföld és Moldva határán, a hegyek közt fekvő Úzvölgye iránt. Vasile Boboc két ismerősével, a völgy baloldali lejtőjén indult útnak, és az úttól mintegy 1 kilométerre máris egy – megítélésük szerint román – katonai sisakra bukkantak. Ekkor elővették a fémkeresőt, mely segítségével több tárgyat is előástak a föld alól: poharat, szuronytartót, rohamkést, ásótöredéket, fegyvert és lőszer elemeket. Ásás közben csontokra is figyelmesek lettek, ezért bejelentést tettek a 112 hívószámon.

A leleteket átvették a hatóságok, a tárgyak a Bákó megyei kulturális igazgatósághoz kerülnek, míg a csontokat antropológusok fogják megvizsgálni, írja a Mediafax a rendőrségi szóvivőre hivatkozva.

A férfi nem először bukkan világháborús katona maradványára: két hónappal ezelőtt Magyardécse környékén egy német tiszt csontjait és más tárgyakat ásott ki a fémdetektornak köszönhetően.

Úzvölgye környéken mind az első, mind a második világháborúban heves harcok folytak. A hágón nagyon sokan vesztették életüket, így nem csoda, ha akadnak még feltáratlan maradványok.

Hirdetés