Nevetséges bírsággal végződik a kolozsvári CFR-kórház és a főszemész feleségének különös története

Semmilyen komolyabb következménye nincs annak, hogy egy nő kilenc évig játszotta az orvost férje műtétein.
Hirdetés

Az év elején sorra lebukott álorvosok emlékezetes botránysorozatának egyik specifikus esete a kolozsvári vasutas (CFR) kórház szemészeti osztályának főorvosa, Marius Nistor és felesége, Crina Nistor nevéhez fűződik. A nő nem nevezhető „klasszikus” álorvosnak, hiszen rendelkezett orvosi végzettséggel, csak éppenséggel nem volt szemész és nem állt szerződéses viszonyban a vasutas kórházzal, ahol a férje dolgozott. Ehhez képest

kilenc évig járt be férje műtétjeire, sőt, több tanú állította, hogy önállóan is végzett beavatkozásokat.

Emanuel Ungureanu (az USR politikusa, a Képviselőház egészségügyi szakbizottságának alelnöke) rántotta le a leplet a házaspár illegális tevékenységéről, bejelentésére az egészségügyi minisztérium, illetve a közegészségügyi igazgatóság vizsgálatot indított. Eltelt azóta fél év, a vizsgálat pedig egy nevetséges bírsággal zárult: a kórház úgy döntött, Marius Nistor

három havi fizetéséből 10 százalékos büntetést von le „fegyelmi vétség” miatt.

Felesége semmilyen büntetést nem kap, a kórház nem is büntetheti meg, mivel papíron soha nem volt alkalmazott. Az új Btk. 348. cikkelye szerint, az a személy, aki jogtalanul vagy nem a törvényben előírtak szerint végez engedélyhez kötött hivatást, három hónaptól egy évig terjedő börtönbüntetéssel vagy pénzbüntetéssel sújtható.

Márpedig a közegészségügyi igazgatóság vizsgálata megállapította, hogy 2010 novembere és 2019 márciusa között Marius Nistor megengedte feleségének, hogy a műtéteken asszisztáljon, miközben papíron semmilyen köze nem volt a kórházhoz. Marius Nistor azzal védekezett, hogy felesége rezidensként volt jelen, ami azért elégtelen magyarázat, mert a rezidensek sem járhatnak be az operációkra szerződés nélkül. Ugyanakkor több tanú is állítja, hogy a feleség műtéteket is végzett, rendszeresen tartott vizitet, és orvosként viselkedett.

Hogyan úszhatja meg akkor ilyen könnyen?

  • Egyrészt a szemészeti rezidensek koordinátora, Cristina Vlăduţiu egyetemi professzor határozottan mellé állt a vizsgálat során azt állítva, megengedte a nőnek, hogy férje mellett végezze a rezidensi felkészítőt. Persze, ennek sincs semmilyen írásos nyoma, mint ahogyan annak sem, hogy a vasutas kórház ebbe beleegyezett volna. Marisu Nistor szerint a szóbeli egyezség teljesen bevett gyakorlat az egész országban, nincs ebben semmi különleges.
  • Másrészt a férj befolyása láthatóan magasabb szintekre is elér: a hatóságok nem túl nagy szigorral kezelték a fegyelmi eljárást, a sajtó kérdéseit is hónapokig hárították.

A házaspárt azzal is gyanúsították, hogy az állami kórházban toboroztak betegeket saját magánszemészeti klinikájukba, mely az intézménnyel szemben található. Mivel ezt ki sem vizsgálták, aligha tekinthető lezártnak a Nistor család elleni vizsgálat. Az ügyet kirobbantó Ungureanu azzal vádolja az illetékes hatóságokat, hogy szeretnék eltussolni a törvénytelenségeket, és azt ígéri, megteszi a szükséges lépéseket ahhoz, hogy ez ne sikerüljön.

Hirdetés

 

Hirdetés