Barlangok, kisvasutak, akváriumok – Románia turizmusának új reménységei

A turisztikai minisztérium rájött arra, hogy Románia a lehetőségek országa. Ezúttal nem rossz értelemben.
Hirdetés

Új ötletekkel állt elő a turisztikai minisztérium a romániai turizmus fejlesztésére: bővíteni szeretné az idegenforgalmi befektetésekre vonatkozó mestertervet úgy, hogy külön pénzt irányozna elő a látogatható barlangok, a keskeny nyomtávú vasútvonalak, úgynevezett Mokanyicák, valamint a vízvilágot bemutató akváriumok kialakítására. Bővítenék a vidéki turisztikai központok számát is.

A tárca szakemberei megállapítják, hogy Románia kiemelkedően magas turisztikai potenciállal rendelkezik – ez azért valljuk be, legfeljebb a minisztériumnak lehet újdonság –, de ezt nem tudja hasznosítani, mivel nem rendelkezik egy koherens intézkedési tervvel. A turisztikai ágazat mindössze 2-3 százalékkal járul hozzá a bruttó hazai termékhez (GDP), de ez

könnyen megduplázható lenne anélkül, hogy bővíteni kellene a vendéglátói infrastruktúrát – szerepel a dokumentumban.

Romániában jelenleg 12 500 barlangot tartanak számon, jelentős részük természetvédelmi övezetben található, ami emeli a turisztikai potenciáljukat. Ebből kevesebb mint húsz nevezhető idegenforgalmi célpontnak, hiszen ennyi rendelkezik a turisták fogadására alkalmas feltételekkel. A már meglévő, árammal ellátott barlangok mellett a minisztérium szerint 30 olyan barlang létezik, amelyik alkalmas arra, hogy turisztikai célponttá váljon.

Ami a Mokanyicákat illeti, köztudott, hogy komoly történelmi hagyományuk van. Az első keskeny nyomtávú vasútvonal 1883-ban, az utolsó 1945-ben épült Románia jelenlegi területén (történetükről itt írtunk bővebben). A vasút túlélte az összes hatalomváltást, nyolc évvel a rendszerváltás után, 1997-ben hunyt ki a tűz a vasparipákban. 2010-től kezdték el turisztikai céllal újraéleszteni, többnyire magánkezdeményezésre. Most, 2019-ben az állam is meglátta bennük a lehetőséget, és immár a idegenforgalmi befektetésekre vonatkozó mestertervbe is szerepelnek. Megvizsgálták, hogy

bár a turisták száma ingadozó, érdeklődésük növekvő tendenciát mutat,

ezért érdemes komolyan elgondolkodni a fejlesztési lehetőségekről. Azt, hogy nagy szükség lenne erre, mi sem igazolja jobban, mint az, hogy idén több kiskilás is történt utasszállítás közben. Csoda, hogy eddig nem következett be nagyobb baj.

Hirdetés

A vízvilágot bemutató akváriumokat ugyancsak azon létesítmények közé sorolja a minisztérium, melyek hozzájárulhatnak a romániai turizmus fejlődéséhez. Egy 2017-es jelentés szerint Romániában 32 állatkert működik, bár nem mindegyik rendelkezik akváriummal. A Duna vagy a Fekete-tenger élővilágának bemutatására, a már meglévő akváriumok mellé újabbak építésére lenne szükség. Jelenleg Mehedinţi, Galaţi, Tulcea és Constanţa megyében léteznek ilyen bemutató akváriumok, továbbá van egy Prahova és Vaslui megyében is.

Bővíteni kellene azon idegenforgalmi központok számát is, melyek a turisták tájékoztatását és a célpontok népszerűsítését szolgálják. Összesen 307 központ működik az országban, többségük a fontos vagy kiemelten fontos látványosságok közigazgatási területén. Vannak olyan megyék, ahol egyáltalán nincs turisztikai központ, illetve ha van, akkor nem a megyeszékhelyen, vagy nem a látványosságok helyszínén. Elsősorban ezen szeretne változtatni a minisztérium, ezért a készülő kormányhatározatban újabb irodák kialakítását helyezte kilátásba. 

Tervekből már megint nincs hiány Romániában.

Hirdetés