Csak egészség legyen vagy vastag boríték – elkészült a kórházi korrupció szégyenlistája

Az ég kék, a fű zöld, a mutyizás kezelhetetlen.
Hirdetés

Bár az egészségügyi minisztérium totális harcot hirdetett a korrupció ellen – az úgynevezett álbetegek beépítéséről itt és itt írtunk legutóbb –, az egészen biztos, hogy Románia az egyik jelentős kulturális sajátosságával egyhamar nehéz lesz leszámolni.

Ezt mutatja az Anti-Bribery Synergy által készített felmérés is, amely listázta az ország legkorruptabb egészségügyi intézményeit. Az egyetlen jó hír a közvélemény-kutatással kapcsolatban, hogy egy erdélyi kórház sem fért be az első tízbe, megdöbbentő viszont, hogy a fővárosi egészségügyi intézmények közül viszont hat is szerepel a top 10-ben.

A szégyenlistát a bukaresti Egyetemi Sürgősségi Kórház vezeti, ahol 153 páciens is jelezte, hogy az orvosok plusz jutalmat kértek az általuk alapból kifizetett szolgáltatásért. A dobogót a brăilai megyei sürgősségi kórház és a fővárosi Szent János sürgősségi kórház egészíti ki. A nagyváradi megyei sürgősségi kórház a 12. helyet foglalja el ezen a listán – 58 beteg jelezte, hogy az orvosoknak hálapénzt kellett adniuk –, a temesvári és a marosvásárhelyi megyei kórház pedig a 16., illetve a 17. helyet foglalja el a korrupciós listán.

A teljes lajstrom itt érhető el

Hirdetés