Csak egy hétvégi házat akart, állítja a vállalkozó, akire ráfogták, hogy szétveri a Bucsecs-hegységet

Az egyetlen beruházó is menekülőre fogta a környékről, a turizmusról álmodozó polgármester pedig összeesküvést sejt az egész botrány mögött.
Hirdetés

Gyorsan bejárta a múlt héten a romániai sajtót a hír, miszerint a Bucsecs-hegységben kiadták az első építkezési engedélyeket az úgynevezett Égett kő (Piatra Arsă) ház környékén, ahol egy nagyobb területen panziókat, szállodát, úszómedencét, helikopter-leszállópályát akart volna építeni egy befektető. A közvélemény minden joggal fogadta felháborodással, hogy már megint szétvernek egy páratlanul értékes természetvédelmi területet, ugyanis a tapasztalat azt mutatja, hogy az első beruházók rögtön újabbakat vonnak maguk után, és ha kiépül az infrastruktúra, onnantól nincs megállás. Sorra adják el a területeket a földbirtokosok, megzavarják a természet csendjét, majd egyre grandiózusabb beavatkozások ötletével állnak elő,

míg semmi sem marad abból, amiért szeretünk a természetbe járni.

Csakhogy utólag kiderült, a befektető valójában semmi mást nem akart, mint egy hétvégi házat a családjának, bár az is igaz, korábban lettek volna elképzelései.

Az ötlet abból fakadt, hogy a Dâmbovița megyei Moroeni önkormányzata is szeretett volna a hegy másik oldalán, immár Prahova megyében található Sinaia turizmusához hasonló idegenforgalmat lebonyolítani, így még 2011 környékén engedélyezte egy befektetőnek, hogy zonális rendezési tervet (PUZ) készítsen egy 10 hektáros területre. A gazdasági válság közbeszólt, így hét év elteltével még mindig ott tartanak, hogy elkezdtek lekövezni egy utat és egy hétvégi ház építésébe kezdtek. A terület a településen kívül található, gyakorlatilag 1-2 kilométernyi legelő, ahol nyáron azok a turisták parkolnak – persze, teljesen illegálisan –, akik az Égett ház környékén kirándulnak, írja a Szabad Európa Rádió román adása. Ezen a területen akart volna egy turisztikai központot létrehozni a befektető, és meg is szerezte hozzá a szükséges engedélyeket a környezetvédelmi minisztériumtól, az önkormányzattól és a nemzeti park vezetőségétől, de a felháborodást látván inkább úgy döntött, hogy eláll még a családi ház tervétől is. 

A rádiónak elmondta: körülbelül 70 hektár területet vásárolt fel bő 15 évvel ezelőtt azoktól, akiknek visszaszolgáltatták a területeket. Ennek 10 százalékát akarta volna beépíteni, de nem egyedül, a PUZ tervének megvalósításához más befektetőkkel szövetkezett volna.

Az engedélyeket évekkel ezelőtt törvényes úton szerezte meg, de időközben már letett a nagy beruházásról,

mert úgy értékelte, hogy nem éri meg a pénzt. A környéken csak nyáron lehet bármit is kezdeni, októbertől három méteres hó nehezíti a közlekedést. A területen családi házat épített volna, de nem turisztikai céllal – állítja a vállalkozó, aki szerint neki nem is áll annyi pénz a rendelkezésre, mint amennyit egy ilyen építkezés megkövetel.

Hirdetés

A polgármester azonban nem állt el attól a tervtől, hogy Sinaiához hasonló turizmust építsen ki a település környékén, mert minden természeti adottságuk megvan hozzá. Az elöljáró arra panaszkodik, hogy valójában a Prahova-völgyi szállodatulajdonosok és hatóságok akadályozzák Moroieni községet abban, hogy fejlődjön, mert attól tartanak, hogy kevesebb turista érkezik majd hozzájuk. Ezt megerősítette a befektető is, aki szerint

több fenyegetést is kapott nemcsak a zöld szervezetektől, akik tiltakozásokat helyeztek kilátásba, hanem a Prahova völgyi szálloda-tulajdonosoktól is.

Nehezményezi, hogy bár rendelkezik minden szükséges engedéllyel, és a rezervátum szabályait tiszteletben tartva építkezett volna, a Bucsecs-fennsík „fekete báránya” lett, miközben az egész környék tele van illegális építkezésekkel. De ez Románia! – állapította meg, és végleg letett arról, hogy bármit is befektessen a területeken.

A új információk fényében egy túlfújt lufihoz hasonlító botrányba beszállt az USR is, mely az illegális építkezések kivizsgálását kezdeményezte a Bucsecs-hegységben.

Hirdetés