Átlagos bútordarabként porosodik a modern kommunikációs berendezés a rendőrségeken

A caracali áldozat megmentését megkönnyítette volna, ha működnek az európai támogatással beszerzett, segélyhívásokat fogadó eszközök.
Hirdetés

Banális oka van annak, hogy a Különleges Távközlési Szolgálat (STS), mely a segélyhívások koordinálásért felel, nem rendelkezik összehangoltan működő központokkal az egyes városokban. Miután európai uniós finanszírozással sikerült megteremteni a működésükhöz szükséges infrastruktúrát a rendőrségeken, illetve a mentő- és a tűzoltóállomásokon, kihagytak egy lépést ahhoz, hogy az egész beruházás értelmet nyerjen: nem kapcsolták össze ezeket. Minderről az Európai Rendőrségi Hivatal, az Europol szakszervezetének vezetője, Cosmin Andreica beszélt, aki szerint a caracali gyilkosság áldozatát, Alexandra Măceşanut is megmenthették volna, ha a rendszer működik.

Jelenleg csak a megyei rendőr-főkapitányságok vannak közvetlenül rácsatlakozva a 112 segélyhívó-rendszerre. Egy európai program keretében több száz városi kapitányság számára megteremtették a lehetőséget, hogy egységesítsék a segélyhívásokat fogadó központok működését, de ezzel nem éltek az illetékesek. Az történt, hogy kiírták a közbeszerzési eljárást, megvásárolták az ehhez szükséges infrastruktúrát, be is szerelték a városi kapitányságokra, de nem csatlakoztatták rá a rendszerre. Gyakorlatilag ezek a berendezések jelenleg annyit célt szolgálnak, mint egy átlagos bútordarab a rendőrőrsökön. A segélyszolgáltatók továbbra is a régi, elavult rendszert használják. A megyei rendőr-főkapitányságok mellett megyénként hét-nyolc segélyhívásokat fogadó központot hozhattak volna létre, ehelyett jelenleg csak a 42 központ működik az egész országban, ami megnehezíti a mentési akciókat. A szakszervezeti vezető szerint ez a fő oka annak, hogy Alexandra Măceşanu segélyhívásai során nem sikerült hatékonyan közbelépni.

A rendszer modernizálására 2014 júniusában került sor, azóta nem sikerült üzembe helyezni a kommunikációs eszközöket, melyeket mintegy 11 millió lejből szereztek be. A projekt elszámolásában viszont az szerepel, hogy megtörtént az üzembe helyezés, ami valójában nem igaz…

 

Hirdetés