Most akkor üveg utakon fogják csapatni a kolozsvári autósok vagy mi?

Legszívesebben saját kezűleg lapátolná vissza a földet Kolozsvár vezetése a most megtalált északi kapu alapjaira.
Hirdetés

Mihaela Suciu kolozsvári városi tanácsos szerint nem tolja ki a Híd (Regele Ferdinand) utca felújítási munkálatainak határidejét a tény, hogy az út kellős közepe alatt rábukkantak a kincses város egyik régi kapujára. A középkori északi kaputorony alapjait még szerdán találták meg, és a régészek azonnal neki is láttak a tanulmányozásának, a jelek szerint azonban erre aligha lesz idejük.

Guttmann Szabolcs építész, műemlékszakértő pár napja a Krónikának azt nyilatkozta, hogy a városvezetés nemhogy szorgalmazná, egyenesen akadályozza a belvárosi régészeti feltárásokat, és a jelek szerint most sem lesz elég idő feltárni, leírni és esetleg konzerválni a leletet.

Suciu most egy helyi rádióműsorban azt nyilatkozta, hogy „ő úgy értette”, hogy a kapu alapjait biztonsági üveg alatt akarják konzerválni, ahogy azt a Főtéren tették annak idején a legendás dáko–román leletekkel, bár erre azért én nem vennék mérget.

Azt azonban a városi tanácsos is igyekezett leszögezni, hogy a kolozsváriaknak semmi okuk az aggodalomra, a munkálatok határideje változatlan maradt (mondjuk így is több mint egy év), szóval most a történészek konzerválnak, a munkások meg a többi szakaszon építik az utat, és minden pikkpakk készen lesz.

Hirdetés

„Megértettem, hogy ez egy régi városkapu. Láthatják, hogy milyen kicsi volt Kolozsvár” – mondta még az elöljáró szakszerűen.

Egyébként Emil Boc polgármester és csapata már azzal kiverte a biztosítékot, hogy éppen iskolakezdéskor, a legforgalmasabb időszak elején adtak zöld utat a nagyszabású felújításnak, amely nagyban megnehezíti az autósforgalmat a város szívében. Az, hogy még holmi „jelentős régészeti feltárás” is megnehezítse a dolgukat, vélhetően úgy hiányzott nekik, mint púpos üvegesnek a hanyatt esés. 

Hirdetés