Illusztráció | Fotó: kollektiva.eu
(Vér)nyomásgyakorlás
MTímea
2019. szeptember 13. péntek, 11:05
Nincs mit csodálkozni azon, hogy a betegek hozzátartozói arra kényszerülnek, a Facebookon toborozzanak véradományt.

Komoly gondok vannak a romániai vérellátással, ami már abból is jól látszik, hogy egyre gyakrabban jön velünk szembe olyan felhívás, melyben valamelyik ismerősünk véradományt kér. Kényszermegoldás, de hatékony: nagyon sok beteg ezeknek a felhívásoknak köszönhetően jut vérhez. Az általános probléma megoldásához viszont annyit ér a facebookos mozgósítás, mint csepp a tengerben. Míg a vérellátó központok nem rendelkeznek elegendő személyzettel és felszerelésük elavult, addig kevésbé valószínű, hogy vonzóvá lehet tenni a véradást a lakosság körében.

Románia egyike azon európai országoknak, ahol nagyon alacsony az önkéntes véradók száma. Teljesen hétköznapivá vált, hogy műtétek halasztódnak a vérhiány miatt: háromból egy beteg nem jut vérhez akkor, amikor szüksége van rá. Az Európai Bizottság figyelmét is felkeltette a romániai vészhelyzet. Az illetékes európai közegészségügyi hatóság vezetője egy bukaresti konferencián elmondta: Románia nem alkalmazza az emberi eredetű anyagok (vagyis a vér, a szövetek és szervek) donációjára vonatkozó magas szintű minőségi és biztonsági előírásokat. Ezen sürgősen változtatni kell, így

Brüsszel is segítséget nyújt a romániai rendszer megreformálásához.

Az egészségügyi minisztérium előkészített egy sürgősségi tervezetet, amelyet közvitára bocsát (jellemző persze, hogy a terv nem érhető el egyelőre a minisztérium honlapján), a megvalósításhoz szükséges vissza nem térítendő támogatást az európai alapok minisztériumának segítségével fogják lehívni.

A vérközpontokban található felszerelések lecserélése nem tűr további halasztást, ezt személyesen Sorina Pintea miniszter asszony is elismerte, mondván, hogy több mint tíz éve nem fektettek be ezekbe a létfontosságú intézményekbe. Szükség van a személyzet kiegészítésére is, hogy folyamatosan, hétvégenként is biztosítva legyen a vérellátó központok működése. A legfontosabb pedig az, hogy népszerűsítsék a véradás lehetőségét a lakosság körében, jelenleg ugyanis

mindössze 2 százalék adományoz évente legalább egyszer vért, ami ez európai átlag felével ér fel.

Érdemes tudni, hogy a véradás kifejezetten jótékony hatással van, megemeli a szervezetünk immunitását, csökkenti a szívroham és az érrendszeri betegségek kockázatát, és mentális egészségünknek is jót tesz a tudat, hogy hozzájárultunk mások megmentéséhez. Ráadásul a véradók  ételjegyeket (kb. 60 lej értékben) és egy szabad napot is kapnak mindezek mellé. Néha ez is jól tud jönni, mi tagadás.

 

comments powered by Disqus
Erősen jól kell lavíroznia az új román kormány hajójának a PSD által hátrahagyott vízi aknák között, ha nem akar nagyon hamar a levegőbe repülni.
Ha azt hittük, hogy a korrupcióellenesek makulátlan múlttal rendelkeznek, olvassuk el, mit derített ki Dan Barnáról a Rise Projekt.
Az ország, ahol Drakula, Jézus Krisztus, a Ferrari és a szekér egyáltalán nem véletlenül találkozik a csipkés márványpalota udvarán. Radu Paraschivescu írása.
A PSD történetében először fordul elő, hogy a hatalmas pártnak a saját politikai túléléséért kell küzdenie.
Kezdődhet a munka, az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta a DNA volt főügyészének kinevezését.
Egy megtévedt kisember pokoljárásán keresztül beszél a magyar közállapotokról a magyar blues „atyja”.
Külföldi turisták benyomásait gyűjtötte csokorba az egyébként galaci szerző. És igazat is ad nekik.
A feltételezések szerint több antikommunista ellenállót is lelőttek a szekuritáté egykori karánsebesi épületének udvarán.
Egy félidő jó foci és egy hatalmas bombagól után a végén játékvezetői segítséggel győzte le Azerbajdzsánt a magyar labdarúgó-válogatott.
A híres vásár ma már múzeum. A szeretetteljes, toleráns, orgiasztikus, alkualapú árucsere múzeuma. De figyelem, aki naiv, ma is könnyen szopóágra kerül!
Úgy tűnik, egyesek egyszerűen képtelenek levetkőzni a Ceaușescu-éra reflexeit. Bár lehet, nem is nagyon akarják, hiszen maguk is az Aranykor méhéből származnak.
A `70-es évek egyik legbrutálisabb gyilkosának története legalább annyira hátborzongató, mint egy skandináv krimisorozat.
Kolbászból készült kerítést biztosan nem, ez tény. De ha megnézzük a rendelkezésre álló adatokat, esetleg rájövünk, hogy talán még sem volt olyan fene jó dolgunk a csodás kommunizmusban.