Illusztráció | Fotó: kollektiva.eu
(Vér)nyomásgyakorlás
MTímea
2019. szeptember 13. péntek, 11:05
Nincs mit csodálkozni azon, hogy a betegek hozzátartozói arra kényszerülnek, a Facebookon toborozzanak véradományt.

Komoly gondok vannak a romániai vérellátással, ami már abból is jól látszik, hogy egyre gyakrabban jön velünk szembe olyan felhívás, melyben valamelyik ismerősünk véradományt kér. Kényszermegoldás, de hatékony: nagyon sok beteg ezeknek a felhívásoknak köszönhetően jut vérhez. Az általános probléma megoldásához viszont annyit ér a facebookos mozgósítás, mint csepp a tengerben. Míg a vérellátó központok nem rendelkeznek elegendő személyzettel és felszerelésük elavult, addig kevésbé valószínű, hogy vonzóvá lehet tenni a véradást a lakosság körében.

Románia egyike azon európai országoknak, ahol nagyon alacsony az önkéntes véradók száma. Teljesen hétköznapivá vált, hogy műtétek halasztódnak a vérhiány miatt: háromból egy beteg nem jut vérhez akkor, amikor szüksége van rá. Az Európai Bizottság figyelmét is felkeltette a romániai vészhelyzet. Az illetékes európai közegészségügyi hatóság vezetője egy bukaresti konferencián elmondta: Románia nem alkalmazza az emberi eredetű anyagok (vagyis a vér, a szövetek és szervek) donációjára vonatkozó magas szintű minőségi és biztonsági előírásokat. Ezen sürgősen változtatni kell, így

Brüsszel is segítséget nyújt a romániai rendszer megreformálásához.

Az egészségügyi minisztérium előkészített egy sürgősségi tervezetet, amelyet közvitára bocsát (jellemző persze, hogy a terv nem érhető el egyelőre a minisztérium honlapján), a megvalósításhoz szükséges vissza nem térítendő támogatást az európai alapok minisztériumának segítségével fogják lehívni.

A vérközpontokban található felszerelések lecserélése nem tűr további halasztást, ezt személyesen Sorina Pintea miniszter asszony is elismerte, mondván, hogy több mint tíz éve nem fektettek be ezekbe a létfontosságú intézményekbe. Szükség van a személyzet kiegészítésére is, hogy folyamatosan, hétvégenként is biztosítva legyen a vérellátó központok működése. A legfontosabb pedig az, hogy népszerűsítsék a véradás lehetőségét a lakosság körében, jelenleg ugyanis

mindössze 2 százalék adományoz évente legalább egyszer vért, ami ez európai átlag felével ér fel.

Érdemes tudni, hogy a véradás kifejezetten jótékony hatással van, megemeli a szervezetünk immunitását, csökkenti a szívroham és az érrendszeri betegségek kockázatát, és mentális egészségünknek is jót tesz a tudat, hogy hozzájárultunk mások megmentéséhez. Ráadásul a véradók  ételjegyeket (kb. 60 lej értékben) és egy szabad napot is kapnak mindezek mellé. Néha ez is jól tud jönni, mi tagadás.

 

comments powered by Disqus
Úgy tűnt, vége a párton belüli zendülésnek, de talán mégsem sikerült teljesen rendet teremteni. Egy náci karlendítős fotóval járatják le Csomortányi Istvánt.
Ismét tartott egy küldöttgyűlést a néppárt.
Az európai ember kicsikét konzervatív, ha szokatlanabb élelmiszerek fogyasztásáról van szó. Mint például a felebarátai húsa. Na vajon miért?
A címben (nem is) jól elrejtett arrogancián túl, persze, lehet Románia a magyarok országa is, ha nem autonómiáznak, hanem ügyesen beállnak a közös szászló alá.
Klíma-igazságszolgáltatást követelt a nép a délutáni verőfényben. Pontosabban, olyan száz ember.
A CNSAS eddig már 4 nem-együttműködői igazolást állított ki Băsescunak, de új adatok kerültek felszínre, a bíróság pedig döntött.
Nem elég, hogy a romániai középiskolai oktatás alapból nyakig van a trutymóban, most jön az, hogy aki hülyegyerek, az megy szakiskolába. Értik ezt az abszurd és megalázó direktívát?
Az egyetlen beruházó is menekülőre fogta a környékről, a turizmusról álmodozó polgármester pedig összeesküvést sejt az egész botrány mögött.
Romániának mindig csak idegen uralmak alatt ment jól. Most rosszul megy. Mert románok uralkodnak. Tehát kulturális újragyarmatosításra van szükség. Traian Ungureanu írása.
Rovana Plumb vagyonnyilatkozatának furcsaságai nem kerülték el az EP szakbizottságainak figyelmét.
Tizenegy évvel a Farkasok után Róma másik szimbóluma, a Sas is behódolt Kolozsvárnak.
Egy héten belül egy erdészt meggyilkoltak, egy másik pedig csak a szerencsének köszönhetően menekült meg a fatolvajoktól.
A POL egykori tanácsosa, Mark Hermann Christian is elindul a megmérettetésen.