Esztelen építkezésbe kezdtek Románia legmagasabb csúcsainál

Elkezdték panziókkal, hotelekkel, úszómedencékkel és hétvégi házakkal megtölteni a Bucsecs-hegység eddig érintetlen vidékét.
Hirdetés

A Bucsecs-hegység egyike Románia legszebb magashegyi vidékének, ahol a természet érintetlen és háborítatlan pompájában csodálható meg. Ez kerül veszélybe azáltal, hogy kiadták az első építkezési engedélyeket hétvégi házak, panziók és szállodák építésére a természetvédelmi övezet területén, és a jelek szerint nagy az érdeklődés a befektetők részéről az itt vásárolható földek iránt.

A Dâmboviţa megyei hatóságok, a Moroieni-i önkormányzati testület és a Bucsecs Nemzeti Park vezetősége is jóváhagyta az építkezéseket. Az Égett kő (Piatra Arsă) ház közelében, egy 10 hektáros területen idegenforgalmi központot alakítanának ki, több szállodával, panzióval, úszómedencékkel, pihenőövezetekkel, parkolókkal, sportpályákkal, sőt még egy helikopterleszállót is terveznek. A beruházások hírére megugrott az érdeklődés az itt található telkek iránt, jelenleg 19 euróért árulják a földek négyzetméterét az interneten.

Elkezdték építeni az utat az első hétvégi házhoz is, melyet szintén engedélyeztek a hatóságok. A ház  vízellátását ciszternákkal oldják meg, napelemeket szerelnek fel, és gondoskodnak a szennyvízelvezetésről is.

Bár a helyi polgármester örömmel számolt be arról, hogy a befektetőkkel együtt infrastruktúra is érkezik az Égett kő környékére, nem mindenki örül az esztelen építkezésnek. Sinaia polgármestere a hegy elcsúfításának tartja a felelőtlen fejlesztéseket, a környezetvédők pedig attól tartanak, hogy az építkezésekkel járó több tonnás teherszállítók az egész Bucsecs-fennsíkot tönkreteszik.

 

Hirdetés