Így „működik” a román kormány: nincs miniszter, nincs fizetés

A koalíciós szakítás káoszhoz vezetett.
Hirdetés

 

Már megint beigazolódott a régi közhely, hogy a legfelsőbb szintű politikai adok-kapok legfőbb kárvallottjai mindig az alacsonyabb szinten tevékenykedő emberek: most a környezetvédelmi és az energetikai tárca, illetve az alárendeltségükben működő intézmények összesen mintegy tízezer alkalmazottja szív amiatt, hogy egymásnak esett a két kormánypárt, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE), a vita nyomán pedig az ALDE kilépett a kormányból.

Mindez azt is maga után vonta, hogy az ALDE-s miniszterek – a környezetvédelmi tárca éléről Graţiela Gavrilescu, az energetikai minisztériuméról Anton Anton – lemondtak tisztségükről.

Csakhogy mindezt azelőtt tették, hogy aláírták volna a minisztériumi alkalmazottak augusztusi fizetésének kiutalásához szükséges papírokat. Az eredmény: összesen mintegy tízezer ember – csak a környezetvédelmi tárcánál 4200 ember – kedden nem kapta meg a fizetését.

És kilátásuk sincs rá, hiszen a miniszter a legfőbb hitelutalványozó – magyarán ő jogosult egyedül aláírni a bérek kifizetésére szolgáló dokumentumokat –, és amíg nem lesznek új miniszterek, addig tarthat a patthelyzet.

Hirdetés

A kormányban egyedül maradt PSD ugyanis szorult helyzetben van: a parlamentben elveszítette a többségét, ennek ellenére úgy döntött, jövő héten bizalmi szavazást kér a parlamentben az új összetételű kormány számára.

Hogy az egésznek mi lesz a vége, azt nem tudni. Egyelőre azonban egy csomó ember hiába várja a fizetését.

Hirdetés