Mostantól ismét magyar címer díszít egy erdélyi épületet

Mert így a természetes.
Hirdetés

Az eredeti állapot helyreállításának jegyében ismét a magyar szemnek sokkal kedvesebb külsőt kapott a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Gimnázium: Magyarország koronás kiscímere díszíti az iskola Kós Károly utcára néző homlokzatát. Afőépület felújítása a múlt héten fejeződött be, és mivel műemlékről van szó, a legrégebbi dokumentálható állapotát állíttatta helyre Sepsiszentgyörgy önkormányzata – számolt be a Háromszék

A kőbe faragott címer egy, a tetőből kiugró oromfalon van, ami az utcáról nehezen látható. Már István iskolaigazgató elmondta: eddig csak pozitív reakciókat kaptak a visszaállítással kapcsolatosan, de számítanak arra, hogy lesznek ellenséges megnyilvánulások is. 

A főépület a felújítás során eredeti alakját nyerte vissza – mondta el a lapnak Sztakics Éva alpolgármester. Hozzátette: minden engedélyt beszereztek, történelmi tanulmányt is készíttettek, mielőtt belevágtak. A címer a múlt század elején készült fényképeken is látható, a városvezetésnek pedig kötelessége az épület eredeti állapotának visszaállítása. A Lábas Házon például osztrák császári címer van, mert az eredetileg is ott volt – magyarázta.

Elfordulhat, hogy a címer kiveri a biztosítékot egyes román sovinisztáknál – néhány éve a szélsőséges Bogdan Diaconu horogkereszthez hasonlította a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium homlokzatára visszakerült magyar nemzeti jelképet.

Hirdetés