Na, vajon melyik tagállamban folytatta a legtöbb nyomozást az EU csalásellenes hivatala?

Úgyis tudjuk, hogy tudja.
Hirdetés

Talán senki sem lepődik meg azon, hogy az Európai Unió csalásellenes hivatala, amelyet kezdőbetűi alapján csak OLAF-ként szokás emlegetni, az elmúlt négy évben Romániában folytatta a legtöbb, szám szerint 66 olyan vizsgálatot, amely az EU pénzügyi érdekeit sértő ügyekben zajlott. Ezzel Románia áll a lista első helyén – a második Magyarország 52, a harmadik Bulgária 27 üggyel.

Az OLAF 2018-as évre vonatkozó jelentése többek között egy olyan esetet említ, amelyben az Országos Korrupcióellenes Ügyosztállyal (DNA) és az olasz pénzügyőrséggel közösen egy áfacsalások révén összesen 30 millió eurós kárt okozó, elektronikai eszközöket forgalmazó bűnszervezetre csaptak le.

Az OLAF romániai „alvállalkozója”, a Csalásellenes Küzdelem Ügyosztálya (DLAF) 2018-ban összesen 557 ügyön dolgozott, ebből 268 még korábbi évekből származott, 289-ben pedig az év során indítottak nyomozást. Ezekből 259-et zártak le.

A lezárt ügyek közül 160 esetben állapították meg az EU pénzügyi érdekeit sértő csalás gyanúját, 92 esetben nem igazolódott be a gyanú, 7 esetben pedig a helyi ügyészség vette át az ügyet.

Hirdetés

A DLAF által továbbított adatok alapján a korrupcióellenes ügyészség összesen 12 esetben emelt vádat.

Románia ezzel tartja a csöppet sem megtisztelő első helyet a legtöbb gyanús ügyben érintett EU-tagállamok között.

Hirdetés