Hiába perelték, nem sikerült sajtótájékoztatókra kötelezni Kolozsvár polgármesterét

Emil Boc vs. kolozsvári újságírók szervezete: 1-0.
Hirdetés

Emil Boc, Kolozsvár polgármestere ellen a városházi sajtótájékoztatókat hiányoló újságírók indítottak pert. A kolozsvári újságírókat tömörítő szakmai szervezet (APPC) azt szerette volna elérni, hogy a bíróság kötelezze az elöljárót a havonta egyszeri sajtóértékezletekre. A bíróság azonban elutasította a sajtósok kérelmét, és a polgármester javára döntött. A döntés 15 napon belül fellebbezhető.

A polgármestert idén májusban perelték be, ezt követően júliusban volt hajlandó a sajtó elé állni. Akkor azt mondta: a hagyományos kommunikációt felülírta az online kommunikáció, mely egy dinamikus és gyors eszköz a fejlődő társadalomban. Mivel rendszeres tájékoztatást nyújt a közösségi oldalakon, naponta beszél nyilvánosan a városházi projektekről, rendszeresen jelen van a helyi tanácsüléseken és a közvitákon, nem tartja szükségesnek a sajtótájékoztatók meghirdetését, kivéve a rendkívüli eseteket.

Az újságírói szakszervezet viszont azzal érvelt, hogy a sajtótájékoztatók lehetőséget teremtenek arra, hogy az újságírók spontán kérdéseket fogalmazzanak meg, akár olyan témákban is, melyek kényelmetlenek az elöljáró számára. Ugyanakkor a rádió- és televíziócsatornák számára a közösségi oldalakon közzétett bejegyzések, illetve a közlemények használhatatlanok, és nem helyettesíthetik a sajtótájékoztatókat, mivel egyoldalú közlési módok, melyekben kizárólag a városháza „megvalósításait” népszerűsítik.

A júliusi sajtótájékoztatót megelőzően Emil Boc 2017 novemberében állt legutóbb a sajtónyilvánosság elé. A mostani döntés alapján a sajtósoknak türelmesen ki kell várniuk, míg a polgármester újra hajlandó lesz találkozni velük.

Hirdetés