A bürokrácia vagy a pénzhiány miatt húzzák az időt a Ploiești–Brassó autópálya építésével?

Hiába nyilvánították országos fontosságú projektté a Ploiești–Brassó autópálya megépítését, mégsem sikerül haladni vele.
Hirdetés

Bár nemrég Viorica Dăncilă miniszterelnök kezdeményezésére a Legfelsőbb Védelmi Tanács országos fontosságú projektté nyilvánította a Ploiești–Brassó autópálya megépítését, naivitás azt hinni, hogy ez egy csapásra megoldja a legalább 15 éve tartó meddő próbálkozást a megvalósításra.

Ez az autópálya-szakasz azért lenne fontos – jogos lehet a kérdés, hogy melyik nem az? –, mert Románia leghosszabb főútjának (DN 1) egyik legforgalmasabb szakaszát tehermentesítené. Jelenleg ugyanis ez az egyetlen főút, amely összeköti Bukarestet a Prahova völgyén keresztül a népszerű síparadicsomokkal. Ha elkészülne az A3-as autópálya ezen szakasza, az

jóval lerövidítené a főváros és Erdély közötti távolság megtételének idejét is.

A 106 km-es Ploiești-Brassó autópálya megépítése azért késik ilyen hosszú ideje, mert – az A1-es autópályához hasonlóan – a hegyvidéki terep rengeteg viadukt, alagút és híd építését követeli meg, ami megnöveli a költségeket. Azzal, hogy országos fontosságú projektté nyilvánították a szakaszt, a sztráda lekerült a köz- és magán-együttműködésben megvalósuló projektek listájáról,  így elviekben kormányzati forrásokból, kevesebb bürokrácia révén láthatnak hozzá a konkrét építkezéshez. Csakhogy ez Románia.

Ebben az országban olyan nincs, hogy bürokrácia nélkül el lehessen indítani egy projektet, legyen az akár országos fontosságú is.

A hatóságok jelenleg arra várnak, hogy véglegesüljön a törvény, mely felgyorsítaná a versenytárgyalások lebonyolítását és a kivitelező cégek, illetve konzorciumok kijelölését. A szállításügyi miniszter szerint addig nem tudnak mit kezdeni a dokumentummal, ameddig minden szükséges engedély be nem érkezik, például az Országos Közbeszerzési Hivataltól vagy  a pénzügyminisztériumtól. Răzvan Cuc megjegyezte: csak a volt igazságügyi miniszter, Tudorel Toader 17 oldalas kiegészítést küldött a tervezethez. Mindezt figyelembe véve a tárcavezető nem tudta megmondani, mikor készül el a törvény, mely lehetővé teszi az építtető egyszerűbb kinevezését, de amint ez megtörténik, az építkezés lendületet fog kapni. A Romániai Közúti Fuvarozók Országos Szövetsége (UNTTR) szerint azonban mindez csak figyelemelterelés:

a kormány csak azért húzza az időt, mert nincs pénze.

A pénz mellett azzal is gond lehet, hogy a megvalósíthatósági tanulmányok, melyekre a kormány 30 millió eurót költött, már nem érvényesek, és hacsak a minisztérium nem talál ki valamilyen mentőötletet, akkor újabb tanulmányokra lesz szükség.

Hirdetés

A komoly gondok ellenére a miniszter egy 6,3 kilométeres szakasszal büszkélkedik Keresztényfalva és Barcarozsnyó között, mely munkálataival jól haladnak a kivitelezők, így jövő év végéig elkészülhet. Răzvan Cuc késő este tett váratlan látogatást az építőtelepen, és elégedetten állapította meg, hogy a kivitelező a megfelelő ütemben halad.

„Így kell autópályát építeni” – jegyezte meg Cuc.

Az mintha teljesen mellékes lenne, hogy a 118 millió lejbe kerülő 6 kilométernyi autópálya nem vezet sehonnan sehová, és elkészülte nem oszt, nem szoroz a főút tehermentesítése szempontjából.

Hirdetés