Nem szórakoztak a tálibok: egy románt megöltek, a román nagykövetségnek otthont adó épületet szétlőtték

Durva terrortámadás érte a román nagykövetségnek is otthont adó kabuli épületet.
Hirdetés

Újabb román állampolgár életét követelte az afganisztáni konfliktus: iszlamista szélsőségesek terrortámadást követtek el a főváros, Kabul diplomáciai negyedében, amelyben a román nagykövetség is érintett volt. A támadásban egy román állampolgár életét vesztette, egy másik pedig megsérült.

A román külügy azt közölte: a támadás még keddre virradóra történt, egy nemzetközi szervezetek által használt épület közelében – itt működött a román nagykövetség is – bombával megtömött autót robbantottak, ami nyomán 21-en meghaltak, 119-en pedig megsérültek. A robbantás után hosszas, több órán át tartó tűzpárbaj zajlott.

A külügyminisztérium szerint a román nagykövetség első emberét és a biztonsági szolgálat vezetőjét kimenekítették.

A minisztérium az ilyenkor szokásos diplomáciai fordulatokat alkalmazva elítélte a terrortámadást, és közölte: Románia továbbra is támogatja a terrorizmus elleni küzdelmet.

A robbanás nem sokkal azt követően következett be, hogy Zalmay Khalilzad, aki az Egyesült Államok részéről főtárgyalóként vesz részt az afganisztáni konfliktus enyhítésében, bejelentette, hogy a tálibokkal kötött békemegállapodás részeként Washington 135 napon belül mintegy 5000 katonát von ki Afganisztánból, és öt katonai támaszpontot zár be.

 

 

Ramona Mănescu román külügyminiszter elmondta: a terrortámadás azért történt, mert Románia NATO-tagállamként részt vesz az afganisztáni NATO-békefenntartó misszióban. Az akció illeszkedik a tálibok taktikájába, akik az általuk érzékenynek vélt pontokon csapnak le.

Hirdetés

Mint elmondta, a több órán át tartó támadás halálos áldozata a nagykövetség biztonsági szolgálatának egyik tagja. 

A nagykövetség épületében a támadás idején 12 diplomata volt, köztük az ügyvivő is. Mindannyian közvetlen veszélyben voltak, de az afgán biztonsági erőknek végül sikerült biztonságos helyre menekíteniük őket.

 

 

A miniszter szerint mind a 12 diplomatát hazahozzák, a 80 százalékban megsemmisült diplomáciai képviseletet pedig újjáépítik. 

Az állami vezetők azonnal reagáltak: Klaus Iohannis államfő elítélte az általa „gyávának” nevezett támadást, akárcsak Viorica Dăncilă miniszterelnök, és mindketten lefutották a szokásos köröket: részvétüket fejezték ki az áldozatok családjának, és közölték, hogy Románia továbbra is részt vesz a terrorizmus elleni küzdelemben.

 

Hirdetés