Székelyföldi diákok okoztak meglepetést a szokás szerint katasztrofális eredményekkel végződő pótérettségin

Tízből nem találtuk volna ki, hogy melyik megyében teljesítettek a legjobban a diákok.
Hirdetés

A statisztikákban viszonylag jól fog mutatni, hogy az elmúlt kilenc év legjobb országos átlagát hozták össze az idei pótérettségizők, de ha azt nézzük, hogy ehhez elég volt a 30 százalékos (!) arány, a mutatvány már nem annyira káprázatos.

Mondjuk ki: egyenesen katasztrofális.

A minisztérium honlapján közzétett végeredmények szerint 34 576 vizsgázóból alig 10 595 diák érte el a diplomát érő 6-os fölötti átlagot, 8950 beiratkozó pedig úgy döntött, mégsem fut neki a nagy megmérettetésnek.

Ami viszont csodával határos, hogy

az országban a Hargita megyei diákok teljesítettek a legjobban

(a sikeresen vizsgázók aránya 44 százalékos), megelőzve a Iaşi (43) és a Gorj (42) megyeieket. A lista végén Giurgiu megye kullog, ott 21 százalékot sikerült összehozni.

Hirdetés

Emlékezzünk csak vissza: a magyar többségű megyék jóval az országos átlag alatt teljesítettek a nyári érettségin: Kovászna megyében 58,4 százalékos volt a sikeresen érettségizők aránya, míg Hargita megyében alig 50. Ennél rosszabbul csak az Ilfov (38,4) és a Giurgiu megyeiek (47,3) teljesítettek.

És ha még ezután sem érzik úgy a minisztériumi okosozók, hogy kezdeni kellene végre valamit ezzel a vizsgarendszerrel, akkor őket kellene alaposan letesztelni. 

Hirdetés