A nagyobb városok, nem a tengerpart vonzza a külföldieket Romániába

A tengerpart és a Duna-delta Románia leglátogatottabb turisztikai célpontja lehetne, az országba érkező turisták mégis inkább Bukarestet vagy Erdélyt választják.
Hirdetés

Az nem is kérdés, hogy valamit rosszul csinál Románia a turizmus terén, hiszen messze nem használja ki természeti adottságait, pedig minden feltétel adott lenne, hogy a térség egyik leglátogatottabb országa legyen. Van tengerpartja, vannak hegyei, ott van a vad romantikus Duna-delta vagy Erdély, a maga páratlan építészeti és kulturális örökségével. Ehhez képest még a román turisták is inkább választják Bulgáriát, mint a hazai partszakaszokat, ha a Fekete-tengerre vágynak. Persze, a szállodák így is telítve vannak, főleg a vakációs jegyekkel rendelkező hazai turisták miatt, így a szolgáltatók nem panaszkodnak, illetve

nem törekednek arra, hogy emeljék a színvonalat.

A romániai turizmus fokmérőjeként szolgálnak az Országos Statisztikai Intézet időnként közzé tett adatai, melyek sokszor egymásnak ellentmondó következtetésekhez vezetnek, de jól mutatják, mi vonzza a leginkább a külföldieket Romániába. A legújabb adatok szerint júliusban az országba érkező külföldiek közül mindössze 2,7% választotta a tengerpartot, míg a Duna-deltát, beleértve Tulcea városát 1,1%. A 2018-as júliusi adatokhoz viszonyítva ez csökkenő tendenciát jelent, de ezzel együtt, összességében az elmúlt egy évben nőtt a turisták száma a Duna-deltában és a Fekete-tengeren.

2019 júliusában 1,65 millió turistát (hazait és külföldit egyaránt beleszámítva) regisztráltak a romániai szálláshelyeken, a vendégéjszakák száma 4,4 millió (ebből kiszámítható, hogy az átlag 2,6 éjszaka). Mindkét szám nőtt a tavaly júliushoz képest: 3,6, illetve 3,5 százalékkal.

A szálláshelyek nettó kihasználtsági mutatója 45,8%-os volt júliusban, ami

1,8 százalékos növekedést jelent tavalyhoz képest.

A legtöbb külföldi turista:

  • Németországból (162 700 ) érkezett az év első hét hónapjában,
  • aztán Izrael (128 500),
  • Olaszország (124 100),
  • az Amerikai Egyesült Államok. (94 100),
  • Magyarország (92 000),
  • Franciaország (87 500)
  • és az Egyesült Királyság (79 600) következik a sorban.
Hirdetés

A legnépszerűbb úti célnak Bukarest bizonyult, ahol 1,157 millió turistát jegyeztek a kereskedelmi szálláshelyeken januártól júliusig, Brassóba 767 900, Konstancára 720 100, Kolozs megyébe 373 600, Maros megyébe pedig 333 400 turista érkezett.

A statisztikák tehát mérsékelt növekedést mutatnak, amit valószínűleg elégedetten konstatálnak a turizmusért felelős illetékesek. Viszont ha egy országnak akkora a lemaradása az idegenforgalmi versenyképesség terén, mint Romániának a térség más országaihoz képest, a 1-3 százalék körüli növekedés körülbelül annyit ér, mint egy lepkefing.

Hirdetés