„Túlbuzgó sztrájkot” hirdetett egy szakszervezet a közszolgálati televíziónál

Elegük van a vezetőség túlkapásaiból, ezért azt találták ki, hogy túlzásba viszik a munkát.
Hirdetés

Nyílt titok, hogy nincs minden rendben a Román Televízió (TVR) háza táján, elsősorban a politikailag nem túl semleges vezérigazgató, Doina Gradea vezetési stílusa miatt. Az utóbbi években fontos közvetítési jogoktól esett el a közszolgálati televízió, többek között a legelitebbnek számító hazai fesztivált, a George Enescu fesztivált, ugyanakkor a legfontosabb sporteseményeket, például a nagy érdeklődésre számot tartó labdarúgó-mérkőzéseket sem közvetítik már. Az alkalmazottak többször is kifejezték már elégedetlenségüket Doina Gradea szakmailag és emberileg is elfogadhatatlan magatartása miatt. Eddig mindhiába.

Nem csoda tehát, hogy újra kezd betelni a pohár:

a televízió egyik szakszervezete, a Mediasind hétfőn egy szokatlan sztrájkot hirdetett, melyet túlbuzgó sztrájknak nevez. Mivel a törvény nem teszi lehetővé az alkalmazottak számára a konkrét sztrájkot, ezért a műsorszolgáltatás megzavarása nélkül folytatják a munkát. Sőt, úgy döntöttek, a kelleténél többet fognak dolgozni: a szerkesztőségekben a szokásosnál alaposabban utánajárnak a témáknak, minden információt több forrásból is ellenőrizni fognak, mindent a lehető legaprólékosabban dokumentálnak. A műszaki személyzet szigorúan betartja a munkaprotokollt és a munkavédelmi normákat – senki sem emelhet kifogást az óvatosság miatt, mivel a műszaki személyzet ósdi technikával dolgozik.

A mintegy 500 tagot számláló szakszervezet

addig fogja folytatni a „túlbuzgó sztrájkot”, amíg a parlament nem tűzi napirendre a TVR tevékenységi jelentését és nem nevez ki egy politikailag semleges, szakmai vezetőséget. Ha ez nem történik meg, akkor drasztikusabb lépések is szóba kerülhetnek.

A sztrájk okai közé sorolják Doina Gradea arroganciáját, a televízió rendelkezésére álló közpénz önkényes elköltését, a közérdekű adatokra és a kiszállásokra vonatkozó szabályozások folyamatos megsértését, a törvénytelen versenytárgyalásokat, az etikai bizottság tagjai elleni pereskedést, illetve azt, hogy a TVR számára etalonnak számító események szerződéseit különböző érdekcsoportok kezére játszották át.

Hirdetés