EP-képviselő szeretne lenni? Reméljük jó vastag a bukszája

Volt olyan, aki 325 ezer eurót fizetett, hogy európai parlamenti képviselő lehessen.
Hirdetés

A demokrácia piacgazdaság lelketlen, de kiszámítható dolog: mindennek megvan az ára. Még egy ropogós, friss, ínycsiklandó EP-képviselői mandátumnak is. És volt is rá kereslet bőven, hiszen egy ilyen melóhelyre pontosan illik a régi reklámszöveg, amit a Republic zenekar is beépített egyik dalába: szeretem, mert szabaddá teszi mind a két kezem.

Adott egy munka, ami baromi jól fizet, és az ember csak nagy ritkán kap maximum két percnyi felszólalási jogot, amikor jól elmondhatja, hogy: „Bla-bla-bla, az általam képviselt közösség jogai, bla-bla-bla-bla.” Ráadásul mindez Brüsszelben van, ami ugye nem olyan rossz hely.

Szóval, ha kedvet kapott a dologhoz, és máris az önéletrajzát keresgéli a fiókban a jelentkezéshez, csak szólunk, hogy ez azért  nem ilyen egyszerű. Az Állandó Választási Hatóság (AEP) közreadta, mennyi pénzzel járultak hozzá a pártok EP-képviselői kampányához saját zsebből a jelöltek.

Csak a legnagyobb összegeket soroljuk fel, és higgye el, máris visszakerül az az önéletrajz a fiókba. A PNL, a Pro Románia és az ALDE jelöltjei is csaknem másfél millió eurót dobtak össze (pártonként!) a nemes cél érdekében.

A legelkötelezettebb Vasile Lungu volt, aki a Népi Mozgalom Pártjának (PMP) jelöltjeként 325 ezer eurót csípett le a konyhapénzből (mondjuk benéznék a hűtőjükbe), de Pro Romána jelöltje, Ana Luca Sigina sem fukarkodott, lazán bedobott 323 ezer eurót kampánycélokra.

Rajtuk kívül még 13 olyan jelölt volt, aki bőven százezer euró fölötti összeget fizetett, hogy elindulhasson a május 26-án lezajlott európai parlamenti választásokon.

Hirdetés

Most sorolhatnám a nevüket is, de minek.

Különben ezek a „magánszektorból” érkező „hozzájárulások” eleve nem jogosultak arra, hogy a választási hatóság megtérítse őket, de hát a jó befektetés, az jó befektetés.

Ja és a PSD EP-s kampányköltségeiből semmit sem térített meg az AEP. Ez azért még mindig vicces. 

Hirdetés