Dúl a nagy román-magyar fociháború a kettős állampolgárságú Adrian Rus miatt

A román labdarúgás illetékesei mindent megtesznek azért, hogy a szatmári srác nehogy magára öltse a magyar címeres mezt.
Hirdetés

A román sportsajtót olvasva úgy tűnik, a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) a foci új Messiását látja a román és magyar állampolgársággal is rendelkező Adrian Rusban, akit valamiért úgy féltenek a magyar válogatottól, mintha ezen múlna a sportág jövője.

A MOL Fehérvár FC szatmári védőjéről mi is megírtuk július elején, hogy a román válogatott illetékesei

szívesen látnák sárga mezben, azóta Cosmin Contra szövetségi kapitány be is jelentette, hogy a Spanyolország és Málta elleni szeptemberi Európa-bajnoki selejtezők valamelyikén biztosan beveti a fiatal tehetséget.

Attól a pillanattól – a hatályos szabályok szerint – Rus már nem választhatja Magyarországot.

Contra azt nyilatkozta tegnap, hogy Adrian Rus annyira meghatódott attól, hogy a nyári ifjúsági Európa-bajnokságon a román válogatottba játszhatott, hogy már eldöntötte, a felnőtteknél is be akar mutatkozni.

A román válogatott edzője ugyanakkor

azzal vádolta meg a MOL Fehérvár FC-t, hogy megbüntette a védőt, amikor kiderült, hogy meghívót kapott a román válogatottba.

Hirdetés

Rus egyébként a magyar klubjánál legutóbb a második csapatban lépett pályára, a harmadik ligában, ami első látásra tényleg büntetésnek tűnik, a MOL Fehérvár FC azonban ezt közleményben cáfolta. A fehérváriak szerint Rus továbbra is az első keret tagja, és

„természetesen nincs szó semmilyen büntetésről, nyomásgyakorlásról”.

Adrian Rus egyébként magyar klubban (Fehérgyarmat) nevelkedett, magyar csapatban (Balmazújváros) kezdte a felnőtt karrierjét, a román bajnokságban mindössze egy évet játszott a Sepsi OSK-nál, kölcsönjátékosként, 2017-ig a román futball vezetőit egyáltalán nem érdekelte.

Mondjuk a focista rövidre zárhatná ezt a történetet, ha végre nyilatkozna a témáról.  

Hirdetés