Román ex-ralipilóta: A civilizáció Erdélyből érkezett a fővárosba

Az ismert autószakértő természetesen a közlekedési civilizációra gondolt. De jó hallani, hogy egyesek végre látják a helyes irányt.
Hirdetés

Constantin (Titi) Aur nyolcszoros román bajnok ralipilóta, Románia egyik legismertebb és -elismertebb autószakértője. Egy tévéműsorban a közlekedés hazai kultúrájáról, civilizációjáról kérdezték.

A szakember beszélt például az olyan mítoszokról, amelyek bennünk is megvannak. Ugye, szoktuk mondani, nyilván az autó rendszáma alapján, hogy a Fehér, illetve a Szilágy megyei sofőrök jaj, de rosszul vezetnek, vagy hogy a Beszterce-Naszód megyeiek meg a bukarestiek igazi országúti agresszorok. Nos, Aur úr szerint ez a mítosz onnan ered, hogy amikor például a szomszéd megyében járunk,  helyismeret hiányában sokkal félénkebben vezetjük az autót, mint hazai pályán. Őt például folyamatosan ledudálják Bukarestben, ha a Vaslui (Vászló) megyei rendszámú autóját vezeti Bukarestben, de pissz sincs, ha bukaresti rendszámú autóval jár. Jut eszünkbe erről: vajon hol és hányan mondják a Kolozs, Várad, Hargita, Kovászna, Maros megyei sofőrökről, hogy jaj, de rosszul vezetnek?

Na de mondott a szakértő egy figyelemre méltó dolgot is. Megkérdezték tőle, hogy érzése szerint változott-e (nyilván jó irányba) valamennyire a bukaresti közlekedési civilizáció? Javult-e a fővárosi sofőrök elképesztően agresszív, bunkó modora az utakon?

A szakember kijelentette: hála Istennek, a civilizáció végre megérkezett Erdélyből. Igaz, hogy csak az utóbbi években változott a fővárosi közlekedési mentalitás, de úgy tűnik, tanulni lehet az erdélyiektől. Már nem szorítanak le a parkolósávra, néha kiengedik az embert a benzinkúttól, és az is ritkábban fordul elő, hogy a pirosnál álló első sofőr reflexből dudál, mikor zöldre vált a lámpa.

Na, hát egészségetekre, kedves fővárosiak. És további jó tanulást kívánunk.

Hirdetés