Böjte: ha Romániának jó a magyarok adója, legyenek jók a jelképeik is

Több ezren vettek részt a II. világháború úzvölgyi csatájának 75. évfordulójára szervezett megemlékezésen, amely békésen, incidensek nélkül zajlott le a sok vitát kiváltó katonai temetőben.
Hirdetés

„Ha a román államnak jó a magyarok munkája és adója, akkor legyenek jók a magyar közösség szimbólumai is. Azt kellene elérni, hogy a törvények egyformán vonatkozzanak románokra és magyarokra ebben az országban” – fogalmazott Böjte Csaba ferences-rendi szerzetes az úzvölgyi megemlékezésen, amelyen több ezer ember vett részt.

Az eseményen a II. világháború úzvölgyi csatájának 75. évfordulójára emlékeztek, rendbontás nem történt, a megemlékezés az előzetes tervek szerint, békés körülmények között zajlott le a sok vitát kiváltó katonai temetőben.

Böjte Csaba a megemlékezés meghívott szónokaként azt is elmondta: a románoknak és a magyaroknak nem olyan „apró-cseprő dolgokon” kellene összekapniuk, mint az úzvölgyi temető ügye vagy az, hogy Ferenc pápa június elsejei csíksomlyói látogatása során a hatóságok cenzúrázták a szentatya miseruháján feltüntetett magyar feliratot. Ehelyett jobb lenne a reális problémákra fókuszálni, mint az oktatás vagy az egészségügy reformja.

Úzvölgyét egyébként elkerülte a térségben várt vihar, így minden szempontból szerencsésen alakult a megemlékezés. Az ünnepi szentmisét Tamás József katolikus püspök celebrálta, de felszólaltak a történelmi egyházak képviselői is.

További részletek a Székelyhonon.

Hirdetés