Búcsút int Kolozsvár a belvárost tömény sültcsirkeszaggal elárasztó KFC-nek

Ifjúsági központ nyílik helyette a Főtér és a Szentegyház utca sarkán.
Hirdetés

Bevalljuk, soha nem tudtuk megérteni, hogyan lehetséges, hogy Kolozsvár pompás belvárosának egyik legszebb épületében, a neobarokk Státusházak egyikében hosszú évek óta KFC működik. Persze, nem azért, mert nem szeretnénk a ropogós csirkeszárnyakat – legyen az bármilyen egészségtelen –, inkább az egész Főtér környékét elárasztó, még a Szépművészeti Múzeum termeibe is erőteljesen beszivárgó égett olajszag miatt. Meg hát hogyan illeszkedhet a vödörben felszolgált menü arra térre, ahol a Szent Mihály-templom és Mátyás király szobra áll, körülötte pedig többé-kevésbé elegáns és turistacsalogató éttermek, kávézó, cukrászdák, fagyizók állnak? Még az sem indokolja a gyorséttermi lánc főtéri jelenlétét, hogy népszerű a kolozsváriak körében…

A kolozsvári önkormányzat által meghirdetett részvételi költségvetés keretében sokan támogatták a Városi Kulturális Központ (Centrul de Cultură Urbană) kezdeményezését, hogy a Kentucky Fried Chicken helyett egy ifjúsági központ székhelye legyen az impozáns épület, így a városházának sem maradt más választása, mint hogy meghirdesse a pályázatot a megvalósításra.

A beruházás 721 ezer lejbe fog kerülni, melyből a 170 négyzetméteren egy előcsarnokból, multifunkcionális teremből, irodákból, mellékhelyiségekből álló központot alakítanak ki. A projekt célja, hogy a fiatalokat a közösségi ügyek felé terelje, ugyanakkor támogassa a szakmai és személyes fejlődésüket. Évente legalább kétszáz eseményt szeretnének itt lebonyolítani.  A munkálatok kivitelezése egyébként öt hónapot vesz igénybe, a projekt gyakorlatba ültetése 8 hónapot. Azt még nem lehet tudni, hogy a KFC mikor fog kiköltözni az épületből.

A gyorséttermi lánc egyébként meglehetősen borsos áron, havi 50 ezer 217 lejért bérelte az ingatlant.

Hirdetés