Kitüntetett figyelem
Szerző: Főtér.ro
2019. augusztus 17. szombat, 14:10
Az Európai Bizottság szimatol az ügyben.

Amennyiben a Kisebbségi Jogvédő Intézetnek sikerül bebizonyítani, hogy az 1989-es visszaállamosításkor a magyar kisebbség viszonyában rendszerszintű jogsértés történt, az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indíthat Romániával szemben. Ezt az MTI szerint Köröm Ágoston, az intézet munkatársa jelentette be az M1-en.

Mint mondta, az Európai Bizottság azt kérte a jogvédő szervezettől, hogy elemezze a romániai kárpótlásokkal és a visszaállamosítással kapcsolatos jogsértéseket. Az intézet viszont azt kérte Európai Parlament petíciós bizottságától, hogy

küldjenek egy tényfeltáró bizottságot Romániába, s amennyiben a jogsértések bebizonyosodnak, az uniós szervek felléphetnek az orvoslás érdekében.

A Kisebbségi Jogvédő Intézet egyébként

a terrorizmus vádjával elítélt kézdivásárhelyi vármegyések érdekében is lépni kíván.

Még áprilisban jelentették be, hogy megkeresnék az európai parlamenti képviselőket azzal a felkéréssel, hogy tegyenek lépéseket az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikkelye szerinti eljárás megindítására Románia ellen. Az intézet Romániában szerint bizonyíthatóan „rendszerszintű a jogállamiság nemzeti hovatartozáson alapuló megsértése”, amint azt a székelyföldi polgármesterek elleni perek és restitúciós eljárások is bizonyítják. 

comments powered by Disqus
Egy héten belül egy erdészt meggyilkoltak, egy másik pedig csak a szerencsének köszönhetően menekült meg a fatolvajoktól.
Több magyar tannyelvű tanintézetet is érint a szigorítás.
A nagybozintai volt aranybánya után maradt ülepítő tó és meddőhányó még mindig ontja magából a mérgező anyagokat, a problémával két évtizede nem foglalkozik senki.
Bár Románia nem szavazta meg, így is sikerült a többség szavazatát elnyerni az Európai Unió Tanácsában.
A párt szerint „bomlasztó tevékenységet” folytatott Székelyudvarhely polgármestere.
Nos, a szerző szerint nagyon úgy tűnik, hogy nem. Ezért elsősorban Románia a hibás, na de persze, hogy mindjárt ott lohol mögötte az ellenséges Magyarország.
A taláros testület az államfőnek és a kormánynak is (részben) igazat adott a vitában, szóval nesze semmi.
A caracali áldozat megmentését megkönnyítette volna, ha működnek az európai támogatással beszerzett, segélyhívásokat fogadó eszközök.
Az mondjuk érthetetlen, miért kellett másfél évet várni a döntésre.
Mert azok a francos kisebbségek állandóan elnyomják őket a saját szent földjükön. Mint anno, a grófok.
Miért sajnálják ki a mogyorót a csokiból, ha az román piacra kerül? Hány termék alkalmaz kettős mércét Nyugat és Kelet között?
Elterelné a légi forgalmat a város fölül egy ideges honatya.
Az ember elolvassa Petre M. Iancu írását és kirázza a hideg, hogy ma is mennyire itt lóg a fejünk fölött a sarló meg a kalapács.