Van egy olcsó lakása az ország legdrágább városában? A kolozsvári városháza megvenné

Két millió eurót költ a városháza arra, hogy szociális lakásokat alakítson ki rászorulóknak. Már ha talál piaci ár alatt eladó ingatlant a kincses Kolozsváron.
Hirdetés

Lehetetlen küldetésre vállalkozott a kolozsvári önkormányzat: olcsó lakásokat vásárolna abban a városban, ahol jelenleg a legmagasabbak az árak, és a lakáshiány miatt a legkiélezettebb az ingatlanpiaci verseny az országban. A szociális lakások hiányára csak halvány megoldási kísérlet ez, ahhoz képest, hogy évente 400-an igényelnék az olcsó lakhatási lehetőséget. Mégis előrelépést jelenthet, ha a jelenleg kiutalható 15 lakáshoz még legalább ennyit vásárolnának az erre a célra szánt kétmillió euróból (egészen pontosan 2 millió 174 ezer euróból).

Az önkormányzat ma tette közzé a közbeszerzési felhívást, melyre magán- és jogi személyek egyaránt jelentkezhetnek. Már akik nem keveslik az 1400 eurót, amennyit az önkormányzat fizet a lakások négyzetméteréért. Miheztartás végett: 2019 júliusában átlagosan 1606 eurót kértek el egyetlen négyzetméterért Kolozsváron. A városvezetés azért döntött ezen megoldás mellett, ahelyett, hogy önálló építkezésbe kezdjen, mert így elkerülhető a szegregáció, könnyebbé válik a szociális lakásokra kényszerült rászorulók társadalmi beilleszkedése.

A felhívásra érkező ajánlatok közül az önkormányzat a legolcsóbbakat fogja kiválasztani. Jelentkezni szeptember 16-ig lehet.

 

Hirdetés