A bukaresti kormánykoalíciós párbeszéd a „Hülye vagy!” – „Nem, te vagy a hülye!” szintjén dübörög

A koalíciós pártok vezetői egyre keményebb sértéseket vágnak egymás fejéhez.
Hirdetés

Oda a koalíciós idill Bukarestben a csúnyán elbukott európai parlamenti választások után és a közelgő, szintén buktának ígérkező államfőválasztás előtt:  Viorica Dăncilă miniszterelnök, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke és Călin Popescu Tăriceanu, a kisebbik kormánypárt Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE), illetve a szenátus elnöke már a sajtón keresztül üzenget egymásnak válogatott gorombaságokat.

Az egészet Tăriceanu kezdte, aki nem tud megbékélni a ténnyel, hogy előzetes várakozása ellenére a PSD nem áll be mögé, hogy közös jelöltként indítsák az elnökválasztáson, hanem  Dăncilă személyében saját jelöltet állít.

Ebbéli döbbenetét mondjuk pont osztjuk, de azért azt sem kell elfelejteni, hogy az egykori liberális párti miniszterelnök pártja az EP-választáson még a parlamenti küszöböt sem érte el. Igaz, egyes felmérések szerint még így is ő a jelenlegi elnök legnagyobb támogatással rendelkező kihívója –

ami pont annyira elegendő, hogy a második körben elvérezzen ellene.

Tăriceanuék most már lassan virtigli ellenzéki pártként viselkednek, miközben minisztereik vannak a kormányban: bírálják a költségvetés-kiigazítást, új kormányprogramot akarnak, és a kormány szerkezetét is meg akarják változtatni, mivel szerintük a jelenlegi kabinetet az emberek inkompetensnek tartják. És joggal.

„Nem akarok egy inkompetens kormány részese lenni”

– mondta egy csütörtök este megjelent interjúban  Tăriceanu, aki szerint a kabinetet és az állami intézményeket már csak a tehetetlenségi erő hajtja.

Hirdetés

Viorica  Dăncilă nem maradt adós a válasszal. „Tăriceanu úrnak miniszterei vannak a kormányban. Talán a saját minisztereire utalt” – vágott vissza csípősen.

Mondanánk, hogy mi már csak egy kávét kérünk, de egyrészt az egész az ország bőrére megy, másrészt az ellenzék sem igazán tűnik alkalmasnak arra, hogy átvegye a helyüket.

Hirdetés