Közel kétszáz olyan ötlet született, mely jobb hellyé tehetné Kolozsvárt

A kincses város lakosságának a közlekedés fejlesztésétől a modern közösségi terek kialakításáig mindenre van egy megoldása. Még a Funar-címer lecserélésére is érkezett javaslat. Kérdés, mindebből mi valósulhat meg.
Hirdetés

Vasárnap járt le a jelentkezési határidő az idei kolozsvári részvételi költségvetésre, mely lehetőséget teremt a lakosságnak, hogy a város büdzséjének egy töredékéről döntsön. Közel kétszáz ötlettel álltak elő Kolozsvár ügyeinek alakításában aktív szerepet vállaló civilek, ami azt jelenti, hogy nőtt az érdeklődés a kezdeményezés iránt, annak ellenére, hogy

a tavalyi nyertes projektek közül még sok nem valósult meg, vagy nem úgy valósult meg, ahogy az el volt tervezve.

Figyelemre méltó ötletek idén is születtek: mind a 199 projekt leírása elérhető az önkormányzat által működtetett bugetareparticipativa.ro honlapon, átfogó képet nyújtva arról, milyen fejlesztésekre vágynak a kolozsváriak, illetve milyen jövőt képzelnek el a kincses városnak.

Sípálya a Monostoron? Egyesek szerint nem lehetetlen…

Idén is feltűnően sok a közösségi terek kialakítására, átalakítására vonatkozó ötlet, ami arra enged következtetni, hogy nagy az igény a szabadidő komfortos eltöltésére alkalmas helyek iránt. Emellett külön kategóriát képeznek a közlekedésre, az oktatásra, a kultúrára, a digitális fejlesztésekre vonatkozó ötletek. A rengeteg projektből egyébként

15-öt választanak ki, melyek kivitelezésére 150 ezer eurót szán az önkormányzat.

Több javaslat érkezett a tömegközlekedés kiterjesztésére, például igény mutatkozik egy buszmegálló kialakítására a nemzetközi repölőtér bejáratánál, ahogyan az éjszakai buszjáratok számának növelésére is, de van, aki azt szeretné elérni, hogy a közszállítás alkalmazottai hordjanak egyenruhát. A buszmegállók modernizálására, árnyékolására, újabb ivóvízkutak üzembe helyezésére szintén több javaslat érkezett.

Mi lenne, ha nem csak az oszlop adna árnyékot a busz- és villamosmegállókban?

Egy kolozsvári lakos egy közösségi kávézót szeretne kialakítani a külföldön élő románok számára a re-integrálódás könnyítése érdekében. A projektre 20 ezer eurót szeretne megszerezni a részvételi költségvetésből.

Nem tudjuk, mennyi támogatást fog kapni, de mindenképpen figyelemre méltó, hogy egy lakos javasolta: Kolozsvár térjen vissza középkori címeréhez – a jelenlegi Funar-címert soha nem hagyta jóvá az Országos Heraldikai Bizottság –, és

hagyja el a Napocát a város román nevéből, legyen egyszerűen csak Cluj.

Ez egy olyan pályázat, mely minden bizonnyal a magyar lakosság körében is támogatókra találna.

Hirdetés

Természetesen a pokoli gépjárműforgalom és a parkolók helyzete is visszatérő témája a benyújtott pályázatoknak, nem csoda, hiszen minden kolozsvári lakos életét egyformán megnehezíti a probléma. Van, aki egy függőleges parkolási rendszer kialakításában látja a megoldást, ehhez képest megvalósíthatóbbnak tűnik a gyalogos felüljárók ötlete.

A függőleges parkolók Kínában népszerűek

Az édesanyák mindennapjainak megkönnyítésére is születtek pályázatok, például pelenkázásra alkalmas helyek, úgynevezett okos játszóterek, gyermekbarát zöldövezetek, biztonságosabb gyalogátkelőhelyek kialakítására.

Jó ötletből tehát idén sincs hiány, a továbbiakról azonban az önkormányzat dönt, s mint tudjuk, kevésbé átlátható módon. Persze, érkeztek olyan kezdeményezések is, melyek önmagukban kimerítenék a részvételi költségvetés keretét, ilyen például a buszpályaudvar modernizálása, egy zenélő szökőkút kialakítása az Avram Iancu-szobornál vagy egy síelésre alkalmas pálya tervezése a Monostoron.

Szeptember 22-ig kiértékelik a pályázatokat, majd október 20-ig szavazásra bocsátanak 30 projektet. A második forduló november 17-ig fog tartani, ameddig a szavazatok alapján kiválasztják azt a 15 projektet, melyre pénzt fordítanak. Az eredményt november 25-én teszik közzé,

innentől kezdve az önkormányzaton múlik, milyen formában és ütemben ülteti át a gyakorlatba az ötleteket a jövő év folyamán.

A részvételi költségvetést először 2013-ban indították el a Monostor negyedben, a civilek aktív bevonásával, majd 2015-ben, amikor Kolozsvár Európai Ifjúsági Főváros volt, fiatalokat tömörítő egyesületeket vontak be. A város egészére kiterjesztett formában 2017-ben hirdették meg először, az országban is elsőként. Sokan bírálták az önkormányzatot amiért kizárólag az online térben zajlik a szavazás, ugyanakkor azért is, mert PR-eszközként tekint a projektek megvalósítására.

Kíváncsian várjuk, ezúttal mi sül ki ebből az ötlethalmazból.

Hirdetés