Ha ez így megy tovább, nem csak a szarvasgomba lesz luxus, hanem a krumpli is

Már megint drágultak az élelmiszerek.
Hirdetés

Úgy romlik a pénzünk, mintha nem volna holnap: már megint zsebbe vágó hírt tett közzé az Országos Statisztikai intézet (INS), amely hétfőn tudatta, hogy júliusban 4,1 százalékkal nőtt az infláció 2018 júliusához képest.

Magyarán: átlagosan ennyivel drágult minden.

Hogy még jobban fájjon, a legnagyobb mértékben az élelmiszerek drágultak – 5,15 százalékkal –, de nem sokkal jobba  helyzet a szolgáltatások esetében sem: ezek 4,11 százalékkal drágábbak. A nem élelmiszer jellegű termékekért átlagosan 3,44 százalékkal kell többet kinyögnünk, mint egy éve.

És hogy az élelmiszerek közül mi drágult a leginkább tavaly decemberhez képest? Nos, a székelyföldi gazdáknak jó hír lehet, hogy a burgonya:

egy kiló krumpli 21,71 százalékkal kerül többe,

mint akkor. 

A citrusfélék sem hagyják magukat: 20,01 százalékkal kóstálnak többet.

Sovány vigasz, hogy a tojás 7,71 százalékkal, a szemes bab pedig 2,18 százalékkal olcsóbb.

Hirdetés

Már csak azért is, mert

a minden egyéb termék árára kihatással levő üzemanyagok 4,79 százalékkal drágultak,

de a dohánytermékek és a cigaretta is drágább 6,18 százalékkal.

De a vízért is többet fizetünk 4,77 százalékkal, a távhő is 4,79 százalékkal drágább, mint ahogy a kábeltévé-előfizetés (3,18) és a telefonos szolgáltatások díja (5,66) is fölfelé kúszott.

Úgyhogy mindenki gondosan vigyázzon a spájzban levő néhány kiló krumplira, mert ha a trend így folytatódik, hamarosan nagyobb Krőzusnak számít miatta, mintha ugyanannyi súlyú aranya lenne.

Hirdetés