Tudja ön, mi fán terem a Telmatosaurus Transsylvanicus?

Mi sem, de tény: nem a fán terem, vagyis termett, nagyon erdélyi, amint a neve is mutatja, és hamarosan meg is lehet nézni.
Hirdetés

Nos, ha nem is magát a lényt, a tojásait. Ugyanis a Telmatosaurus Transsylvanicus fészekben termett, kábé 70 millió évvel ezelőtt, amikor Erdély még csak nagyon halvány jövőkép lehetett, és bizony, dinoszaurusz volt a lelkem. Méghozzá a növényevő kacsacsőrű dinoszauruszok népes családjának tagja.

A nevezetes Telmatosaurus-fészek (Fotó: Facebook)

Azt már báró Nopcsa Ferenc óta tudni lehet, hogy Hátszeg vidéke afféle dinoszaurusz-paradicsom, legalábbis regionálisan. Nopcsa báró fedezte fel ama nevezetes törpe dinoszauruszt 1915-ben, amely még magyarként kezdte második földi pályafutását, aztán végül román lett, igaz, a nemzetiségileg kiegyensúlyozott Magyarosaurus dacus néven. Nem mellesleg, a báró úr fedezte fel egy másik dinócsalád aprócska (nyilván a nagy rokonokhoz képest) erdélyi tagját, a Telmatosaurus Transsylvanicus nevű kacsacsőrű dinoszauruszt is.

Azóta egyre több paleontológus vándorol Hátszeg vidékére dinóvadászatra, és nem hiába. 2015-ben például csinos kis kiállítást is összehoztak a leletekből, beszámoltunk róla.

Hirdetés

Egy tojás a fészekből (Fotó: Facebook)

A legújabb felfedezés az utóbbi három év termése, ha úgy tetszik: dinófészkekről van szó. A fészkek és a bennük megkövesedett tojások valószínűleg a már említett Telmatosaurus Transsylvanicus tulajdonát képezték olyan 70 millió évvel ezelőtt.

És persze, hogy a restaurált fészkeket meg is lehet nézni. Egész pontosan a barcarozsnyói dinóparkban, augusztus 15-étől kezdve. Ha tehát arra jár a jövő hét második felében, találkozhat egy újabb erdélyi dinoszauruszlelettel.

Hirdetés