Békésen zajlik a (nem csak) külföldön élő románok második bukaresti tüntetése

A tüntetők ma is pont olyan elégedetlenek, mint tavaly, a kormány lapul, a tavaly keménykedő csendőrök szinte lábujjhegyen járnak. A helyzet Kolozsváron sem más.
Hirdetés

Frissítés

Este kilenc óra tájt körülbelül 15 000 ember tüntetett Bukarestben. A megmozdulás továbbra is békésen zajlik.

Időközben kimentünk a kolozsvári tüntetésre és nagyjából ugyanazt láttuk, amit a központi tévék mutatnak, csak kicsiben. Körülbelül ezer szidta a rendszert békésen. Tessék, itt van két fotó, a hangulatot illusztrálandó:

Mihelyst Supermant megpillantottuk a tömegben, máris tudtuk, hogy nagy baj nem történhet. A mosolygó csendőr csak hab volt a tortán.

Aztán felbukkant az Erdély-zászló is. Ennél többet ki kívánhat egy erdélyi tüntetésen?

***

Este nyolc órakor körülbelül tízezer ember tüntet a bukaresti Győzelem téren. A tüntetés békésen zajlik, aa tavalyi incidensekhez hasonló esetekről egyelőre nem tudunk beszámolni, hála Istennek. Néhány személy rosszul lett a hőségben, őket a helyszínen kezelték. Egyetlen kirívó esemény történt eddig az óráig: a csendőrség által a tér körül elhelyezett szűrők egyikénfennakadt egy személy, akinél egy kést találtak. Az illetőt bekísérték a rendőrségre.

Hirdetés

***

Amint az köztudott, a külföldön élő románok tavaly augusztus 10-én megszervezett bukaresti tüntetése békésnek indult, ám aztán fokozatosan atrocitásokba fulladt.

Pontosan egy év telt el azóta, és az évfordulón a Diaszpóra Romániáért Polgári Akciócsoport civil szervezet ismét a főváros utcáira, pontosabban a Győzelem (Victoriei) térre hívta a külföldön élő románokat, és nem csak. A szervezők körülbelül 250 000 résztvevőre számítanak a szombat délután elkezdődött bukaresti tüntetésen. Egyelőre azonban még csak gyülekezik a tömeg, pár százan lehetnek a Győzelem téren, tekintettel többek közt a rekkenő bukaresti hőségre is. A tüntetés szervezői már az év elején számos pontban foglalták össze követeléseiket, ezeket itt lehet megtekinteni, illetve rangsorolni.

A román kormány képviselői a maguk részéről hallgatnak, mint a csuka. Feltehetően nem akarnak belépni ugyanabba a kelepcébe, amelybe tavaly ilyenkor kerültek.

Ami a 2018-ban rettenetesen leszerepelt mioritikus erőszakszervezeteket illeti, a csendőrség reggel óta folyamatosan tájékoztat: ők csakis a rendre felügyelnek, csak azt teszik, amire a törvény kötelezi őket, ezen felül csak és kimondottan egyetlen missziójuk van a szombati napon: a párbeszéd, már ha egyáltalán szükség lesz rá. Egyelőre azonban úgy tűnik, nincs szükség erre sem, a hangulat békés.

A szombati napon hasonló tüntetésekre kerül sor jó pár romániai városokban is – Kolozsvár, Szarmár, Brassó, Szeben, Craiova, Iași, Konstanca, továbbá szerte Európában: Rómában, Milánóban, Párizsban, Zürichben és a spanyolországi Benicarlóban.

Hirdetés