A börtönből torpedózta meg Liviu Dragnea a PSD új elnökségét

Az elnökséget megválasztó júniusi kongresszus szerinte nem az előírásoknak megfelelően zajlott le.
Hirdetés

Mint derült égből villámcsapás, úgy érhette a Szociáldemokrata Párt (PSD) egyre magabiztosabban megnyilvánuló vezetőségét, Viorică Dăncilă elnököt és Mihai Fifor főtitkárt, hogy a börtönben tartózkodó Liviu Dragnea exelnök a bukaresti bíróságon támadta meg megválasztásukat. Eredetileg úgy volt, hogy a bírák még ma megvitatják, végül csak megalapozottnak nyilvánították Dragnea beadványát, és péntekre halasztották a döntéshozatalt.

A június 29-én lezajlott PSD-kongresszus eredménye akkor válik hivatalossá, ha azt a bukaresti törvényszék bejegyzi a politikai pártok nyilvántartásába. Ezt próbálja megakadályozni Liviu Dragnea exelnök arra hivatkozva, hogy nem az előírásoknak megfelelően zajlott le az pártelnök-választás, ugyanis a párt statútumát ugyanazon a kongresszuson változtatták meg, amelyiken elnököt is választottak. A statútum módosítását nem iktatták tehát a bukaresti törvényszéken, így az érvénytelennek számított az elnökválasztáskor.

Dragnea ügyvédje révén nyújtotta be az óvást, melyben kifogást emelt Dăncilă elnökké és Fifor pártfőtitkárrá választása ellen.

Viorica Dăncilát június 29-én választották meg elnökké, egy hónappal azután, hogy Dragneát a rahovai börtönbe szállították, ahol jelenleg is börtönbüntetését tölti.

Hirdetés