Klaus Iohannis Donald Trumppal ünnepel augusztus 20-án

Oké, ez talán véletlen, de tény, hogy az amerikai elnök nem Románia, sem Trianon 100 évéről emlékezik meg a román államelnök társaságában.
Hirdetés

Hivatalos: Donald Trump amerikai elnök meghívta Klaus Iohannis román elnököt Washingtonba. Mégpedig augusztus 19-ére és 20-ára. Alig két évvel azután, hogy 2017-ben Iohannis úr járt már Trump elnöknél látogatóban.

A Fehér Ház hivatalos honlapján közzétett bejelentésből kiderül egyrészt a meghívás csomagolás-ürügye: Romániában 30 éve döntötték meg a kommunista rendszert, továbbá Románia 15 éve tagja a NATO-nak.

Érdekes módon az amerikai elnök nem tavaly hívta meg Iohannis urat, Románia 100 éves fennállásának évfordulóján. És valószínűleg jövőre sem fogja meghívni, amikor a trianoni szerződés 100 éves évfordulóját ünneplik majd a mioritikus hazában.

Másrészt a diplomáciai felszín alatt komoly dolgok is rejtőznek. A hivatalos szöveg szerint a két elnök biztonsági kérdésekről, továbbá kölcsönösen előnyös kereskedelmi és energetikai partnerkapcsolatokról fog tárgyalni.

Magyarán: Amerika erősen érdeklődik a Fekete-tenger övezete iránt, mert, ugye, közel van az orosz medve. Továbbá Amerika erősen érdeklődik a Fekete-tengeri gáz iránt. Ami, ugye, sehogy sem akar csordogálni, hála a Dragnea-féle intézkedéseknek.

Hirdetés