Héja-nász az avaron – vajon sikerül-e Pontának összeszűrni a levet Tăriceanuval?

Victor Ponta összeállna Tăriceanuékkal, ha az ALDE kilép a kormánykoalícióból.
Hirdetés

Jó napja volt? Victor Ponta kijött az árnyékból és máris félő, hogy szétrobbanthatja a jelenlegi PSD-ALDE kormánykoalíciót. Nem mintha nagy kár lenne érte, de az alternatíva sem kecsegtet sok jóval.

Szerdán előbb a Liberálisok és Demokraták Szövetségét (ALDE) vezető Călin Popescu-Tăriceanu, majd a Pro Románia fantázianevű párt első embere, Ponta jelentette be Facebook-oldalán, hogy el tudnának képzelni egy erős politikai szövetséget a két alakulat között. Tăriceanu máris úgy fogalmazott: a szövetség az ország harmadik meghatározó politikai ereje lehet a szociáldemokraták (PSD) és a nemzeti liberálisok (PNL) után. Nagy szavak. Nagy reményekre is adna okot,

ha nem két bukott, korábbi pártjából kiebrudalt politikai kaméleonról lenne szó.

Bár a Mediafax forrásaira hivatkozva azt írta, a bejelentés után Viorica Dăncilă kormányfővel tárgyaló Tăriceanu azzal fenyegetőzött: csak akkor marad a koalícióban, ha a PSD beleegyezik Pontáék csatlakozásába, Victor Ponta korábban az ALDE kormánykoalícióból való kilépéséhez kötötte az új szövetség létrejöttét, amelyről, nem tudnám megmondani miért, de egyfolytában a Héja-nász az avaron jut eszembe.

Tudjuk ugye, milyen közigazgatási káoszhoz vezet minden kormánykoalíció bukása, most számítsuk hozzá azt is, hogy jelenleg azért fenyeget ez a veszély, mert

a fiúknak támadt egy remek ötlete.

Ponta egyébként a sajtónak nyilatkozva, némiképp megmosolyogtatóan, teljességgel kizártnak nevezte visszatérését a kormányzó PSD-hez, amelynek elnökeként és miniszterelnökként is csúfos kudarcot vallott 2015-ben plagizált doktori disszertációjával, korrupciós ügyeivel és azzal a felé áradó általános gyűlölettel együtt, amely a számos halálos áldozatot követelő Colectiv-tragédia után csapott fel a korrupt politikai elit ellen.

Nem kevésbé „lenyűgöző” Călin Popescu-Tăriceanu önéletrajza sem. A rendszerváltás után egyből politikai karrierbe kezdő üzletember a PNL alapjtó tagja volt, 2004 és 2008 között miniszterelnökként is regnált, természetesen neki is voltak korrupciós és egyéb botrányai, majd az anyapártját hátrahagyva, 2015-ben alapította meg a polotikai tényezőnek csak a jelenlégi kormánykoalíció miatt tekinthető ALDE-t.

Tudja tehát jól, hogyan kell elevickélni a zavaros hazai vizeken.

Hirdetés

Ponta indítéka világos: úgy érzi elég idő telt el a bukása óta, hogy gond nélkül visszatérhessen a nagyok közé ebben a feledékeny országban. A kérdés csak az, mért kockáztatna egy meglévő koalíciót Tăriceanu a héjanász kedvéért. Persze egyrészt nem lehet kellemes fenntartani egy olyan szövetséget, amelynek  Viorica Dăncilă a feje (nem kommentáljuk a képességeit: halottról jót vagy semmit), másrészt a caracali szörnyűségek után az emberek bizalma nemcsak az egyenruhásokban de a politikai elitben is újra (mégjobban, leírhatatlanul stb.) megingott, és ezt Tăriceanu is pontosan tudja. (Emlékezzünk a Ponta-Colectiv párhuzamra.)

Ja és egy szórakoztató mondat Ponta Facebook-bejelentéséből:

„Ha jószándékú emberek ülnek le egy asztalhoz tárgyalni – a siker lehetősége még nagyobb.”

Jelentkezzen, akinek nem a sötét oldal jut eszébe a Csillagok háborújából arról az asztalról.

Hirdetés