Nyúlik Borboly pere, mint a rétestészta

Egy ügyvéd és egy tolmács távol maradása miatt napolták el a tárgyalást.
Hirdetés

Szeptember 5-ére halasztották Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök korrupciós perének következő tárgyalását, a keddre kiírt meghallgatáson ugyanis nem jelent meg az egyik védőügyvéd, illetve az egyik vádlott tolmácsa. A Hargita megyei bíróságon a tervek szerint Borboly Csabát és az ügy első két tanúját hallgatták volna meg az ügyészek. A bíró a távol maradó ügyvédet és a tolmácsot is 500-500 lej bírsággal sújtotta, mivel nem gondoskodtak a helyettesítésükről.

Borboly Csabát 12 másik személlyel együtt vádolta meg hivatali visszaéléssel még 2013-ban a korrupcióellenes ügyészség, különböző Hargita megyei útépítési ügyek miatt. Hárman közülük beismerték bűnösségüket, őket elítélték, a többiek pere még zajlik. A vád szerint a visszaélésekkel 4,88 millió lejes kárt okoztak a megye költségvetésének.

A bizonyítékok egy része olyan lehallgatások jegyzőkönyve, amelyeket a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) készített a politikus nemzetbiztonsági megfigyelése során. Hasonló bizonyítékokkal álltak elő Horváth Anna, Kolozsvár volt alpolgármestere perében is, akit szintén nemzetbiztonsági okokból, több hónapon át figyelt meg a SRI. Az ő perében is felmerült a védelem részéről, hogy a perdöntő bizonyítéknak szánt hangfelvételt a SRI módosította, a felvétel átirata és fordítása pedig pontatlan. Végül a bukaresti legfelső bíróság két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte jogerősen.

 

Hirdetés