Ennyit sikerült felfognia az oktatási miniszternek a caracali gyilkosságból

„Engem még arra tanítottak otthon, hogy ne üljek be idegenek autójába”, vette elő az áldozathibáztató retorikát Ecaterina Andronescu.
Hirdetés

Várható volt, hogy előbb-utóbb valaki a megszokott társadalmi gyakorlatnak megfelelően előáll egy áldozathibáztató retorikával a caracali gyilkosságok kapcsán, és megállapítja, hogy ha a két tinédzser lány nem vállal kockázatot az autóstoppolással, akkor nem történt volna meg a baj. Az egész országot sokkoló eset kapcsán nem egy facebook-troll kezdte a15 éves Alexandra és szülei felelősségét firtatni, hanem személyesen az oktatási miniszter, Ecaterina Andronescu. Ami azért is dühítő, mert tipikusan az a politikus, aki a rendszerváltás óta kisebb-nagyobb megszakításokkal annak a hatalmi struktúrának az aktív képviselője, mely az elmúlt harminc évben tehetett volna az ellen, hogy gyerekek stoppolásra kényszerüljenek.

Az oktatási miniszter az Antena 3 hírcsatorna élő műsorában fejtette ki, hogy az ő korában arra tanították a gyerekeket, hogy ne üljenek be idegenek autójába, Alexandrának sem kellett volna a stoppolnia. Abban az időszakban a gyerekek a nyakukban hordták a házkulcsot, és arra nevelték őket mind otthon, mind az iskolában, hogy felelősségteljesebbek legyenek, magyarázta Andronescu. A tárcavezető szerint az új tanévben újra meg kell tanítani a gyerekeknek, hogyan védhetik meg magukat, illetve hogyan kerüljék el a veszélyes helyzeteket.

A műsor másik meghívottja, Adriana Săftoiu PNL-szenátor azzal replikázott, hogy nem kellene a kommunizmus korszakát idealizálni, mert akkor is stoppoltak az emberek. Ha gyakrabban járnának a buszok a vidéki települések között, akkor Alexandrának nem kellett volna stoppolnia, tehát az ország vezetőinek a hibája, hogy ezt nem tudja biztosítani, tette hozzá.

Andronescu kijelentései ismételten rámutatnak: egy olyan politikai elit, mely évtizedek óta folyamatosan homokba dugja a fejét, ma már nem tud szembenézni az ország valóságával.

Hirdetés