Mire nincs szüksége Romániának?

Jó, hát ezt mindenki tudja: korrupt, inkompetens politikusokra, vezetőkre. De valahogy mindig úgy alakul, hogy csak ez jut neki.
Hirdetés

A Főtér RoMánia rovatában a romániai román nyelvű média olyan véleményanyagait szemlézzük, amelyek vagy az itteni magyar közösséggel, a román-magyar kapcsolatokkal foglalkoznak, vagy a nyilvánosságot, a közbeszédet foglalkoztató forró témákat taglalnak.

Jelen szöveg az Gândul oldalon közölt cikk fordítása. Az alcímeket a szerkesztőség adta.

Victor Ponta politikai szemtelensége néha lefegyverzőnek tűnhet. Még szerencse, hogy amikor elragadja a hév, több ezer „takarmányszót” rágcsál – Sorescu szavaival élve –, sokkal többet, mint bármely másik felszólaló, majd tartalmuktól megfosztott héjakként kiköpdösi őket.

A következőket mondta a tetthelyről elsprintelésben verhetetlen „volt (kormányfő) Ponta”:

„Romániának egy jobb kormányra van sürgősen szüksége,

nem veszekedésre azon, hogy ki induljon az elnökválasztáson! Bárkit választanak meg elnöknek (Iohannist, Dăncilát, Barnát, Tăriceanut, Fireát vagy Sorin Cîmpeanut), az illető semmit sem tehet az emberek életéért, ha nincs jobb kormányunk! A románok (még azok is, akik sohasem szavaztak eddig a PSD-re, a „Năstase-„ és „Ponta”-kormányzatokat tartják a leghatékonyabbaknak és legprofibbaknak; a PSD (Szociáldemokrata Párt – a szerk.) már így is elvesztegetett két és fél évet meddő harcokra és ostoba háborúkra (amiért Dragnea a hibás, de azok is, akik mellette álltak és „egy követ fújtak” vele)!

Az USR (Mentsétek meg Romániát Szövetség – a szerk.) nem akarja kormányozni az országot (2016-ban már megtették és katasztrófát okoztak) – a PNL (Nemzeti Liberális Párt – a szerk.) nem képes rá; így aztán a PSD–ALDE-nak KELL kormányoznia, nagyon másképpen és sokkal jobban a következő 14 hónapban – különben eltűnnek és Románia ezt meg fogja szenvedni!

A Pro Románia az ország jó kormányzásához gyűjti a profi embereket és épít közpolitikákat! Mert Romániának erre van szüksége!”.

Mit is mondjak, Ovidius könnye – libabőrös lesz tőle az ember nyaka…

Hajdanán én már megkérdeztem egyszer ettől a megtévesztő vezetőtől – persze, más szavakkal: „Mit jelent az, Victor Ponta, hogy a PSD már így is elvesztegetett két és fél évet meddő harcokkal és ostoba háborúkkal (amiért Dragnea a hibás, de mindazok is, akik mellette álltak és „egy követ fújtak” vele)?!

Nos, ki juttatta/fogadta el a „bajtárs”/„barát”/„sziámi iker” Dragneát a párt élére? Mi hoztuk őt oda neked, kitépve őt Băsescu szárnyai alól? A SRI (Román Hírszerző Szolgálat – a szerk.) plántálta neked oda, mint kést a bordáid közé, azután a sertésáldozás után, melyet te hajtottál végre, és ő (ugyanúgy), vastőrrel, zsírral és vércsíkokkal a markolaton?! A pihentetett párhuzamos állam lelki üdvéért adta őt neked Coldea és Kövesi?!

Miféle szöveg az a „de mindazok is, akik mellette álltak és „egy követ fújtak” vele”?!

Hát te mit fújtál?! A fülcimpájába bele? Felnyomtál egy „lá”-t az orrán?

Hirdetés

Benyomtál egy „ré”-t az Eustach-kürtjébe, míg le nem csorgott egy „szi” a nyelvén?

És, jó, az még elment volna, ha azzal jöttél volna, hogy őt és az övéit a PD-ből (Demokrata Párt – a szerk.) és a PRM-ből (Nagy-Románia Párt – a szerk.) rángatta hozzátok a görcs, de téged a pészédés ifjúsági szervezet tolt felfele, „hajdanán”, amikor és miután te kínai-kubai „koprodukciós groteszk műsorokat” tartottál Mazăréval és a doktrína néhány hűséges ultraibolya lánykövetőjével, a tengerparton, a TSD (Szociáldemokrata Ifjak – a szerk.) valamelyik nyári egyetemén, hogy besült tőlük a fiatalok agya, holott ők tényleg azt hitték, hogy egyfajta PreMilitarista demokratikus őrületben élnek!

Meg az is, hogy: „Az USR nem akarja kormányozni az országot (2016-ban már megtették és katasztrófát okoztak) – a PNL nem képes; így aztán a PSD–ALDE-nak KELL kormányoznia, nagyon másképpen és sokkal jobban a következő 14 hónapban”.
Tényleg?!

És ki adott magasabb rendfokozatot Cioloşnak,

egészen a „saját kormánya” (Klaus Iohannis szavajárása – a szerk.) csúcsáig, netán nem a PSD, a PNL-vel és Iohannis-szal együtt?

És amikor Antonescuval aláírtad a természetellenes PSD–PNL szövetséget, melyet USL-nek (Szociál-Liberális Szövetség – a szerk.) neveztetek el, akkor nem tudtad, hogy a PNL nem képes a kormányzásra?! Csak egy plátói élettársi kapcsolatot létesítettetek?

És ha a PSD–ALDE-nak kell jobban kormányoznia, akkor minek dumálod tele a „csalódott” Tăriceanu fejét, megpróbálva őt elfordítani/elszakítani a kormányzati csecstől?

Nos, Victor Ponta, ha „így gyűjt profi embereket a Pro Románia és így épít közpolitikákat az ország jó kormányzásához”, amnéziákkal, átverésekkel, kétszínűségekkel és képmutatásokkal, mint amilyenek a fentebb leírtak/olvasottak, akkor semmit sem csináltunk és nem hiszem, hogy így lesz részünk jobb kormányzásban.
„Mert Romániának (nem – a szerz.) erre van szüksége!”.

Hirdetés