régi szép idők
papmeli
2019. július 24. szerda, 16:34
Akcióban Ilie Bolojan buldózere.

Ismét sikerült magára haragítania a közvéleményt Ilie Bolojan nagyváradi polgármesternek. Miután nemrég a túl alacsony városközponti épületek szúrták a szemét, az elöljáró most újabb elszállt tervvel állt elő a történelmi belváros átalakítására.

Az épített örökség ellen elkövetett merényletet a város fejlődésével indokolja,

több belvárosi műemléket ugyanis azért dózeroltatna le vagy építtetne át a polgármester, hogy – és most fogózzon meg – helyet biztosítson a IT-cégek számára.

Ilie Bolojan valamiért azt gondolja, hogy a programozók csak ötszintes belvárosi ingatlanokban képesek dolgozni,

így több épületet is kiszemelt a városközpontban, melyek szerinte 5-10 ezer négyzetméteres irodaházakká alakíthatók. Ezek egyike a megyei kórház Körös Áruházzal szembeni épülete, mely egyben a város első közkórháza is volt. 1806-ban kezdték el építeni, majd több szakaszban bővítették, romantikus stílusban készült, az angol gótika elemeivel fűszerezve.

A másik kiszemelt helyszín ennél is régebbi, a Kálvin János utcán található Rhédey-ház a 18. században épült barokk stílusban. Bár a neve ellenére nem a Rhédey-család építette, mindenképp a város egyik legrégebbi épülete, szintén műemlék, de Bolojant ez cseppet sem zavarja.

Fotók: Oradea.Travel

Az elöljáró nem csak tágas irodákkal csábítaná Nagyváradra a programozókat, a számítástechnikát tanuló egyetemisták szállását és étkeztetését is állná, ha a városban sajátítják el a menő szakmát,

évi 2000 lejes ösztöndíjat biztosítva számukra.

Amúgy a váradi városvezetés nem csak jelenleg közintézmények székhelyéül szolgáló ingatlanokra vetett szemet, magánépületeket is üvegpalotákká varázsolna a befektetők kedvéért, ezért a jövőben több tulajdonost is megkeres modernizálási szándékával.

Szóval, kedves Olvasó, most nézzen körbe a Pece-parti Párizsban! Nem biztos, hogy pár év múlva is így fog kinézni.

comments powered by Disqus
Hatalmas a különbség Románia megyéi között a lakosság pénzköltése szempontjából. Az európai átlagtól olyan messze vagyunk, mint ide Svájc.
Csak van egy „apróság”, mely továbbra is akadályozza az óceánokon átívelő járatok bevezetését: a Kis-Szamos.
Most döntse el mindenki, érdemes volt-e ebben a formában megbuktatni a Dăncilă-kabinetet.
És nem minden román érti meg azt sem, hogy nem annyira a dákkorszak, mint a kommunista korszak szülöttje. Interjú Lucian Boia történésszel.
Az elszigetelt falvak lakóinak sokrétű szolgáltatást igyekeznek nyújtani civil kezdeményezésből.
Ki ez? Egy pincér? Nem! Dragnea? Neem! Akkor ki? A nevem Államelnök! Román Államelnök!
Bár ünnepelni talán még korai lenne, az ítélet ugyanis még nem jogerős, és mindez Romániában történik.
Hol szálljanak meg az idesereglő turisták, ha nincs elég férőhely?
A rettenet színháza mögött ott a gyógyítás, az átok mellett az áldás. A téma azért is aktuális, mert az ördögűzésnek napjainkban igazi reneszánsza van.
A parlament rábólintott a módosításra, így most jöhetnek a már megszokott, hónapokig tartó viták.
Igazán furcsa, hogy egy olyan ország államelnöke pózol kultúremberként, amely országban az olvasást nagyjából száműzték a közéletből. Van viszont állandó politikai hisztéria.
sőt, vissza kellene térnie oda, ahonnan elindult. Bukarestbe. Cristian Tudor Popescu írása.
De van egy rossz hírünk is: nem tudni, mennyire tojnak majd az illetékesek a szigorú törvényre.