Román konfliktuskezelés a csúcson: egy egész repülőnyi utast hajszoltak pánikba a biztonságiak, miközben brutálisan szállítottak le néhány utast

A légitársaság mossa kezeit.
Hirdetés

Hihetetlen jelenetek zajlottak a Tarom román légitársaság egyik repülőgépén, amely Bukarestből Kairóba tartott: felszállás előtt konfliktus támadt az egyik, az arabon kívül semmilyen nyelven (de legalábbis angolul biztosan nem) beszélő nő és a repülőgép személyzete között. A nő leköpte az egyik légi utaskísérőt, mire őt és családját is a biztonságiakkal vitette le a kapitány a gépről.

Ez így leírva egyszerűnek hangzik, de valójában hosszú percekig tartó, iszonyatos botrány zajlott.

A még szerdán történt incidens során az utaskísérő megpróbálta elmagyarázni a nőnek, hogy mivel a vészkijárat mellett ül, meg kell hallgatnia a különleges utasításokat. Mivel a nő nem értette mit akarnak tőle, végül megkérték, hogy üljön át máshova. Mivel erre sem volt hajlandó, és az útlevele átadására sem, végül a szóváltás addig fajult, hogy leköpte a légi utaskísérőt.

A kapitány ekkor úgy döntött, hogy leszállítja a gépről. 

Föl is hívták a repülőtér biztonsági szolgálatát – és ekkor szabadult el csak igazán a káosz.

Az incidensről az egyik utas által látott felvételen látszik, hogy a nő partnere megpróbál közbelépni, mire a biztonságiak megpróbálják lefogni és megbilincselni. Ő azonban a székébe kapaszkodva próbál ellenállni. Hosszas dulakodás kezdődik, sikoltozás hallatszik, az utasok kiabálnak, a gyerekek sírnak.

Egy férfinak, aki láthatóan a biztonságiak főnöke, eközben az a legfőbb foglalatossága, hogy megpróbálja megakadályozni, hogy az esetről felvétel készüljön.

Miközben a férfit lassan legyűrik, egy feldúlt utas jelzi, hogy az édesanyja rosszul lett, és orvosra van szüksége. Ez újabb szóváltáshoz vezet.

Végül

a problémás utasokat leszállították a gépről, de az utasokba egy életre beleégett az élmény a román illetékesek „szakszerű” és „kulturált” eljárása nyomán.

Hirdetés

A Tarom később közleményben magyarázkodott. Ebben jelezte, hogy a vészkijáratok mellett ülő utasoknak különleges felelősségük van, ismerniük kell a vonatkozó szabályokat, és segíteniük kell a többi utast. Ehhez az is szükséges, hogy angolul tudjanak, sőt az sem árt, ha azon ország nyelvét is beszélik, amelyben az illető légitársaság működik. A marokkói állampolgárságú nő viszont sem angolul, sem románul nem beszélt, ráadásul nem is a számára kiutalt helyen ült, és azonosítani sem volt hajlandó magát. Ráadásul a saját helyére sem volt hajlandó átülni – a légitársaság szerint ebből adódott a konfliktus. 

Nos, döntse el mindenki, kinek lehet igaza.

Az alábbi linkre kattintva megtekinthető az incidensről készült videó, de már most jelezzük, hogy az a nyugalom megzavarására alkalmas:

Hirdetés