„Az oltyánok elözönlötték Temesvárt!” (VIDEÓval)

Temesvár nemrég megválasztott kulturális nagykövete mondja ezt, a leghíresebb élő román karikaturista. Egyenesen bele a tévébe.
Hirdetés

Az történt, hogy Ștefan Popa Popa’s-t, a leghíresebb élő román karikaturistát nemrég megválasztották Temesvár kulturális nagykövetévé, és ennek kapcsán behívták az egyik helyi tévéstúdióba egy kis csevegésre. Hát, minden lett belőle, csak kedélyes csevej nem.

Ugyanis Temesvár vadiúj kulturális nagykövete rendesen belecsapott a levesbe. Kijelentette, hogy nem a temesvári nagyközönségnek kell cizellálnia a kultúrát, mert a temesvári nagyközönség megváltozott:

a lakosság több mint 60 százaléka oltyán.

Bumm, a bomba azonnal robbant. A műsorvezető azonnal kioktatta a nagykövet urat, hogy ilyen nagy bakit azért ne mondjon, ne támodja az oltyánokat, mert ő maga (értsd, a műsorvezető) is oltyán, továbbá Temesvárt az oltyánok és moldvaiak építették. Mert hogy Temesvár addig mocsár volt.

Na, erre Popa’s úr is mérges lett és kijelentette, elnézést kér, de a műsorvezető hülyeségeket beszél. És igenis, támadni kell az oltyánokat, mert az oltyánok elözönlötték Temesvárt és többnyire az alja nép jött ide. Persze, jöttek remek emberek is, de a többség nem az.

Ekkor a műsorvezető egy fokkal hangosabban förmedt rá a nagykövet úrra, hogy márpedig neki nem tetszik, ahogy a nagykövet úr támadja az oltyánokat és moldvaiakat és figyelmetezteti a nagykövet urat, hogy nana!

Persze, a nagykövet úr tovább gyepálta az oltyánokat, miután megjegyezte, hogy bocs, az ő anyja is oltyán. A műsorvezető úr kihúzta magát és bejelentette, hogy ő elsősorban román, nem oltyán, sőt, elsősorban ember, és nem szereti az ilyen regionális és etnikai támadásokat.

A nagykövet úr erre bedobta a második bombát: márpedig

az oltyánok tönkretették Temesvár kulturális egyensúlyát.

Hirdetés

Régebben az volt, hogy az utcán együtt játszott a szerb gyerek, a magyar gyerek és minden temesvári négy nyelven beszélt. Most meg csak az oltyán dialektus megy.

Na, ekkor már füstölt a műsorvezető feje rendesen. Kijelentette, hogy a nagykövet úr a maga részéről tönkretette a műsor egyensúlyát, továbbá a baráti együttműködést is. Továbbá együgyűnek nevezte a nagykövet urat. Mert mit számít, honnan jön az ember, Olténiából, Moldvából. Márpedig pont ez az, ami nagyon is számít vágott vissza a nagykövet úr. (És ezzel mélységesen egyetértünk!)

Na, ezt már a műsorvezető nem bírta cérnával. Csikorgó fogakkal mondott pár elismerő szót a világhírű művészről és röviden berekesztette a műsort.

Hát így megy a küzdelem a regionalizmus frontjain. És aki meg akarja nézni a csörtét, itt megteheti:

 

Hirdetés