A miniszter szerint természetes, hogy álbetegeket küldenek az orvosokra

Ez is egy álláspont.
Hirdetés

Tessék, tovább, haladni, nincs itt semmi látnivaló – így összegezhető Sorina Pintea egészségügy-miniszter véleménye a tárca nagy vitát kiváltó döntése kapcsán, miszerint álbetegeket küldenek az egészségügyi intézményekbe, hogy a segítségükkel leplezhessék le a korrupt alkalmazottakat.

A miniszter most azt mondja: nem érti, miért váltott ki elégedetlenséget egyes egészségügyi alkalmazottak körében a hálapénzért kuncsorgó orvosok lebuktatásának szándéka.

Pintea szerda este egy televíziós műsorban azt mondta: a módszert még csak nem is ő találta ki, évek óta alkalmazzák más európai országokban, és Romániában sem új keletű, hiszen a kórházak akkreditációs eljárása során egy bizonyos szakaszban álbetegek segítségével mérik fel a páciensek elégedettségét. 

„Nem értem, hogy ha valaki tisztességes és betartja a törvényt, miért érezné úgy, hogy ezzel terror alatt tartják. Itt közpénzekből finanszírozott állami kórházakról beszélünk (…) Nem változunk rendőrséggé, semmi esetre sem. A hiányosságokat minden esetben jelezni fogják az intézmény vezetőségének, amelynek meg kell hoznia a szükséges intézkedéseket. Ezek természetes dolgok, az egész civilizált világban így történnek”

– mondta Pintea.

Azt is elárulta, felkérték, hogy az egészségügyi tárca vezetőjeként oldja meg a hálapénz jelentette problémát, mire ő a szakszervezetek segítségét kérte, de az a válasz érkezett a részükről, hogy ez nem tartozik az ő hatáskörükbe. 

Hirdetés

„Az orvosi ellátás feltételhez kötése nem normális dolog, ez bűncselekmény. Az, hogy a betegek elismerésüket akarják kifejezni az orvosnak, természetes, ez minden civilizált országban így történik, ezt nem ítélem el, hiszen én is ezt tettem, megköszöntem, de az orvosi ellátás feltételekhez kötése megengedhetetlen. Ugyanakkor a betegeknek tudniuk kell, hogy az egészségügyi alkalmazottak most tisztességes bérezésben részesülnek, nincs szükség arra, hogy kiegészítsék jövedelmüket”

– figyelmeztetett a miniszter.

Hát, ha ő mondja…

Hirdetés