Elképesztő: egy nagyvárosnyi gyerek született már külföldön romániai szülőktől

Néhány beszédes számadat arról, hogy a román állampolgárok hogyan képzelik el a jövőjüket, hogyan viszonyulnak a mobilitáshoz.
Hirdetés

Romániának rendszeresen rémisztő statisztikákat kell zsebre tennie a lakosság kivándorlásával kapcsolatban, és nincs ez másképp a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD)  által bemutatott friss felmérés esetében sem.

A rendelkezésre álló adatok azt mutatják,

2000 és 2018 között legkevesebb 630 000 olyan gyerek született külföldön, akinek az anyja vagy az apja román állampolgár.

Az ugyanebben az időszakban tapasztalt romániai népességcsökkenés – 22,4 millióról 19,5 millióra – egyértelműen a kivándorlással magyarázható.

Pontos adatok „természetesen” nincsenek ezzel kapcsolatban (sem), de ez a felmérés arról beszél, hogy legalább 3,6 millió román állampolgár él az Európai Gazdasági Együttműködési Szervezet tagállamaiban 2015 és 2016 között,

a romániai migránsok 54%-a nőnemű.

2017-ben például – abban az évben, amikor több román gyerek született külföldön, mint otthon – Olaszországban, Spanyolországban és Nagy-Britanniában (itt élnek a legnagyobb román közösségek) legalább 40 000 román állampolgárságú felmenőkkel rendelkező gyerek született.

Hirdetés

S ha ez még mindig nem elég, itt van még egy sor adat, amely számos kérdést vet fel arról, hogy miként viszonyulnak a román állampolgárok a mobilitáshoz, hogyan képzelik el a jövőjüket: a felmérés kitér arra is, hogy a Romániában élők 25 százaléka nyilatkozott úgy, hogy elhagyná az országot egy jobb élet reményében.

Mi több, a 15 és 24 év közöttiek mintegy fele válaszolta azt, hogy külföldre költözne.  

Hirdetés