ELMEGYEK, ELMEGYEK
papmeli
2018. október 12. péntek, 13:28
Naponta 600 hazánkfia hagyta el az országot.

2008 óta tavaly volt a legmagasabb a kivándorlás aránya, az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint 2017-ben 219.327 román állampolgár hagyta el az országot. A számítások szerint ez azt jelenti, hogy naponta mintegy 600-an lépték át hosszabb időre vagy akár véglegesen az országhatárt.

Az emigrálók többsége a fiatal korosztályból kerül ki, 17 százalékuk 25-29 év közötti, míg 14,5 százalékuk ennél is fiatalabb, 20-24 éves, számolt be az Edupedu.ro portál. A romániai kivándorlást illetően eltérő adatokat közölnek az európai és a hazai hivatalos szervek, az Eurostat szerint 1990 óta 3 millióra tehető a kivándorolt hazánkfia száma, a Világbank szerint ez akár az 5 milliót is elérheti.

Abban azonban mindenki egyetért, hogy az Európai Unióba érkező migránsok tekintetében Románia a hetedik a kibocsátó országok listáján, ha az abszolút számokat nézzük, azonban ha a relatív (az ország lakosságához viszonyított) számokat figyeljük, az előkelő első helyre kerül, derül ki egy, a témában végzett jelentésből.

Ez a jelenség különböző aspektusaira is rámutat, például arra, hogy az ország különböző régióiban más-más célország a népszerű. Az ország keleti részéről esősorban Olaszországba távoznak a külföldi megélhetést keresők, a nyugati megyék ezzel szemben az itteni magyar, szász és sváb közösségek miatt Magyarországot és Németországot részesítik előnyben.

A jelentés (2016-os adatok alapján) Olaszországot jelöli meg a legtöbb román kivándorló új hazájaként, az emigráltak 47 százaléka él itt, ezt Spanyolország (22%), Németország (6%) és Nagy-Britannia (6%)követi a sorban.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28482
A legendás rendezőegyéniség és színházalapító életének 91. évében hunyt el.
Pedig egységes, meg szuverén, meg oszthatatlan. És belső ellenségnek itt vannak a székelyek, a magyarok. De úgy látszik, ez valamiért már nem elég.
Saját, tehát friss és helyi termékeit árulja a Mezőgazdasági és Állatorvosi Egyetem.
Nos, nem a mioritikus haza költségvetésére vonatkozó adatsorokat.
Sok mindennel vádolja a szerző az 1989 utáni román kormányokat. Például azzal is, hogy eladják a mioritikus haza szuverenitását a magyaroknak.
Botrányt csinált a kormánytöbbség, mert hat tagja is megszavazta az emelést a röhejes 84 lejről.
A PSD polgármesterei is látják, hogy csődbe viszi a településeket. Az RMDSZ-esek közül eddig egyedül Kereskényi bírálja.
Az önkormányzat a kulturális minisztériumtól várt engedélyt a közbeavatkozáshoz, a minisztérium pedig az önkormányzattól.
Különvonatot indítanának Nagyvárad–Csíkszereda útvonalon.
Mert a vers is ajándék, főleg ha megosztjuk azokkal, akiket szeretünk.
A kolozsvári Sapientia gondolt egy nagyot: már idén beindulhat a nappali tagozatos alapképzés.
Az összes igazságügyi miniszter az EU-ban megkapta a román tárcavezető frusztrált levelét.
A Sepsi OSK elleni meccsen tolták túl a gyűlölködést a bukaresti csapat szurkolói.