ELMEGYEK, ELMEGYEK
papmeli
2018. október 12. péntek, 13:28
Naponta 600 hazánkfia hagyta el az országot.

2008 óta tavaly volt a legmagasabb a kivándorlás aránya, az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint 2017-ben 219.327 román állampolgár hagyta el az országot. A számítások szerint ez azt jelenti, hogy naponta mintegy 600-an lépték át hosszabb időre vagy akár véglegesen az országhatárt.

Az emigrálók többsége a fiatal korosztályból kerül ki, 17 százalékuk 25-29 év közötti, míg 14,5 százalékuk ennél is fiatalabb, 20-24 éves, számolt be az Edupedu.ro portál. A romániai kivándorlást illetően eltérő adatokat közölnek az európai és a hazai hivatalos szervek, az Eurostat szerint 1990 óta 3 millióra tehető a kivándorolt hazánkfia száma, a Világbank szerint ez akár az 5 milliót is elérheti.

Abban azonban mindenki egyetért, hogy az Európai Unióba érkező migránsok tekintetében Románia a hetedik a kibocsátó országok listáján, ha az abszolút számokat nézzük, azonban ha a relatív (az ország lakosságához viszonyított) számokat figyeljük, az előkelő első helyre kerül, derül ki egy, a témában végzett jelentésből.

Ez a jelenség különböző aspektusaira is rámutat, például arra, hogy az ország különböző régióiban más-más célország a népszerű. Az ország keleti részéről esősorban Olaszországba távoznak a külföldi megélhetést keresők, a nyugati megyék ezzel szemben az itteni magyar, szász és sváb közösségek miatt Magyarországot és Németországot részesítik előnyben.

A jelentés (2016-os adatok alapján) Olaszországot jelöli meg a legtöbb román kivándorló új hazájaként, az emigráltak 47 százaléka él itt, ezt Spanyolország (22%), Németország (6%) és Nagy-Britannia (6%)követi a sorban.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28482
Ha ilyen oktatási rendszerbe kerülnek a gyerekek, nem csodálkoznánk, ha Románia felnőtt lakói még kevesebb gyermeket vállalnának.
Temesvár nemrég megválasztott kulturális nagykövete mondja ezt, a leghíresebb élő román karikaturista. Egyenesen bele a tévébe.
Egy tervezet szerint drasztikus adóval sújtanák a nagy összegű különleges nyugdíjakat.
A Papaver rhoeas szökkent szárba szerelemvörösen a lélektelen aszfaltból.
Hip-hopban mondják el, hogy milyen gáz az oktatási rendszer.
Fura módon Viorica Dăncilă miniszterelnök asszonyt ezúttal elkerülte a bakik ördöge. Aggódnunk kellene vajon?
A gigatranzakció most már véglegesnek tekinthető.
Korrekt! De tessék majd megnézzni a tizenötödiket. Te jó Isten, mi lenne a mioritikus hazában, ha Magyarország is nyilvánosan előállna egy ilyennel.
Könnyített próbákkal tennék vonzóbbá az egyenruhát a lustuló fiatalok számára.
Romániában egyértelmű az oktatási szocializmus katasztrófája.
Megvan az első bírság a Szamos-parti szemétdomb miatt.
A kolozsvári focicsapat Bilel Omrani mesterhármasával ejtette ki a kazah Asztanát, jöhet az izraeli Maccabi Tel-Aviv.
Néhány beszédes számadat arról, hogy a román állampolgárok hogyan képzelik el a jövőjüket, hogyan viszonyulnak a mobilitáshoz.
Felháborító történet, természetesen a román vizsgáról.